Camera beweegt sneller dan menselijk oog

Leestijd: < 1 minuten

Mischa Brendel

Hoewel het er flink spectaculair uitziet, een camerahelm waarbij de camera jouw blik met eye-tracking software volgt, is het nadeel van deze techniek – naast de niet zeer modieuze uitstraling – dat deze eye-tracking software te traag werkt; het menselijk oog beweegt simpelweg te snel.

Dit probleem behoort nu echter tot het verleden, omdat Duitse wetenschappers van de Technische Universität München erin zijn geslaagd een dergelijke camera te ontwikkelen die een maximale draaisnelheid heeft van 2500 graden per seconde. Hiermee is dit technische hoogstandje maar liefst 2,5 keer zo snel als het menselijk oog.

 

De Duitsers veranderden niet de eye-tracking software, maar herontwierpen het draaimechanisme van de cameramodule. Het systeem bestaat uit een klein platform met daarop een printplaat en een cameramodule die bevestigd is op een scharnier. Aan het platform zitten drie stangen die met zogenoemde prismatic joints zijn verbonden aan beweegbare metalen schijfjes. Deze constructie levert de camera drie vrijheidgraden op, zodat deze dezelfde bewegingen kan maken als een menselijk oog.

 

Het geheel weegt slechts zo’n honderd gram, waardoor de constructie gemakkelijk op het hoofd is te dragen als een camerasysteem dat kan filmen waar je naar kijkt. Een andere mogelijke toepassing is het maken van ogen voor menselijk uitziende robots.

Lees ook

Nieuwsbrief

Onze sponsor: