Brightlands Award voor lignine uit houtafval

Leestijd: < 1 minuten

redactie

Panos Kouris heeft de Marc Cornelissen Brightlands Award 2021 gewonnen. Met zijn bedrijf Vertoro ontwikkelt hij een techniek om uit houtafval lignine te winnen die weer gebruikt kan worden als brandstof voor schepen en als grondstof voor kunststoffen.

Winnaar Panos Kouris van de tweejaarlijkse prijs van € 35.000 test in een proeffabriek op de Brightlands Chemelot Campus het omzetten van houtresten, landbouwproducten en papierafval in lignine. Deze vloeistof kan dienen als vervanger van diesel in scheepsmotoren en als grondstof voor naftakrakers in plaats van fossiele olie.

Dysmus Kisulu van Solar Freeze en Werner Schouten van De Jonge Klimaatbeweging deelden de tweede plaats. Kisulu wil met Solar Freeze betaalbare, gemeenschappelijke koelsystemen voor boeren op de markt brengen waarmee ze hun groenten en fruit langer kunnen bewaren. De mobiele koelingen moeten draaien op zonnepanelen, boeren kunnen per uur de koeling huren tegen lage kosten, is de bedoeling. De Jonge Klimaatbeweging draagt de duurzame stem van jongeren uit en verbindt deze stem via onder andere het opstellen van een klimaatagenda en transitieplannen en campagnes met politici, beleidsbepalers en het bedrijfsleven.

De prijs is een hommage aan de poolreiziger en duurzaamheidspionier Marc Cornelissen, die in 2015 tijdens een poolexpeditie verongelukte. Een jaar na zijn overlijden nam een stichting onder voorzitterschap van oud-minister Maria van der Hoeven het initiatief voor de award die in dat jaar voor het eerst aan Martine Bouman werd uitgereikt. Doelstelling is om duurzaamheidspioniers op gebieden als circulariteit, voeding, digitalisering en gezondheid aan te moedigen. Het geldbedrag moet besteed worden aan verdere ontwikkeling van een idee of innovatie. In 2018 won medisch entomoloog Bart Knols de prijs voor zijn rol in het bestrijden van de malariamug.

Lees ook

Nieuwsbrief