Thomas van de Sandt
- Eerste schip gedoopt
- 10 % brandstofbesparing
Dankzij de zogenaamde FLEX Tunnel van Van der Velden Marine Systems – onderdeel van DAMEN Shipyard Group – kunnen binnenvaartschepen een grote efficiëntieslag maken met hun aandrijving. Op 14 augustus is in Duitsland het eerste schip met zo’n inklapbare tunnelsysteem gedoopt: bij volledige lading en diep water bespaart dit koppelverband Rhenus Duisburg zo’n 10 % op het brandstofgebruik.
Conventionele binnenvaartschepen hebben een vaste tunnel rond de bovenzijde van de schroefas die met name van nut is in ondiep water of wanneer het schip onbeladen is. Bij ondiep water helpt de tunnel om voldoende water richting de schroef te leiden voor de voortstuwing en als het schip onbeladen is – en dus hoog in het water ligt – zorgt de tunnel ervoor dat de schroef geen valse lucht aanzuigt.
Echter, is het schip wel geladen en vaart het in dieper water, is de tunnel overbodig en zorgt deze slechts voor extra weerstand en dus voor een hoger brandstofgebruik. ‘Gemiddeld varen geladen binnenvaartschepen 80 % van de tijd in diep water en dan wil je dus het liefst helemaal geen tunnel hebben’, zegt Edwin van Buren, directeur r&d bij Van der Velden.
De bouwer van scheepsroeren ontwikkelde daarom een tunnel, die volledig kan worden ingeklapt in de romp. Een simpele oplossing met grote gevolgen, stelt Van Buren. ‘Je kunt nu de tunnel volledig optimaliseren op varen in ondiep water, bijvoorbeeld door hem luchtdicht aan te laten sluiten op de straalbuis rond de schroef. Zo kun je geladen toch nog heel ondiep blijven varen. Aan de andere kant heb je ook een veel grotere ontwerpvrijheid voor de romp, omdat je geen rekening meer hoeft te houden met een vaste tunnel. Je kunt het schip dus hydrodynamisch heel anders ontwikkelen.’
Bij de Rhenus Duisburg is hier nog maar een begin mee gemaakt, zegt Van Buren. ‘Maar in samenwerking met de ontwerpafdeling van DAMEN zijn we nu met een volgende reeks schepen bezig waar we hier veel verder mee gaan en die dus nog zuiniger zijn.’