Yvonne Ton
Nova Lignum produceert vanaf komend voorjaar gevelplaten uit aubergineresten.
De fabriek op het nieuwe bedrijventerrein Nieuw Prinsenland in de gemeente Steenbergen (West-Brabant) is zo goed als klaar. ‘We zijn aan het inrichten’, zegt directeur Johan Groenewegen, die verder niet veel kwijt wil over het proces, het eindproduct of de ontwikkeling van het bedrijf. Ceranex is de merknaam voor het bouwmateriaal.
Het jonge bedrijf is een spin-off van de bestaande auberginekwekerij Greenbrothers van de familie Groenewegen. Nu nog worden de 400 ton aan plantenresten die na de oogst van jaarlijks zo’n
5,5 miljoen aubergines overblijven gecomposteerd. Dat is zonde, vonden de kwekers, en daarom bedachten ze een oplossing om de vezels uit de planten te verwerken tot bouwproduct. Ze kwamen in aanraking met een nieuwe technologie, die Nova Lignum zelf omschrijft als ‘een vorm van verstening’. Met behulp van deze zogenaamde Moxy-technologie worden de vezels vermengd met een poeder en een vloeistof en vervolgens geperst tot recyclebaar, brandwerend en weerbestendig plaatmateriaal.
De platen combineren volgens het bedrijf de eigenschappen van minerale bouwstoffen, zoals brandwerendheid en druksterkte, met die van houtachtige producten, zoals buig- en treksterkte. Ook andere plantenresten zijn bruikbaar.
Tijdens de opstartfase won Nova Lignum de afgelopen jaren tal van innovatieprijzen, zoals de Duurzame Innovator Pitch 2012 prijs van de Dutch Green Building Council, de Battle of the Greenhouses voor innovatieve ideeën in de glastuinbouw en de Start-up Award Biobased 2014 voor projecten in de ontwikkelingsfase. Bij de editie 2013 van de Herman Wijffels Innovatieprijs eindigde het bedrijf op een tweede plaats. Komend jaar gaat de productie van start vanuit een gloednieuw bedrijfspand, dat gerealiseerd wordt door een belegger. Nova Lignum is het eerste bedrijf dat zich vestigt op dit bedrijventerrein voor de agro- en levensmiddelensector en biobased economie, nabij de fabriek van de Suiker Unie in Steenbergen.