Bouwbedrijven de crisis nog niet uit

Leestijd: < 1 minuten

Mischa Brendel

Dat de bouwwereld de crisis nog niet te boven is, blijkt wel uit de vele interviews met prominenten uit de bouwwereld in de Cobouw50, de jaarlijkse Cobouw-uitgave met de ranglijst van de vijftig grootste bouwbedrijven, gebaseerd op omzet.

Nagenoeg alle grotere bouwers zeggen dat het niveau van voor de crisis nog niet is teruggekeerd en vragen zich af of dit überhaupt wel gebeuren gaat. De overheidsmaatregelen bijvoorbeeld om woningbouwverenigingen in het gareel te houden, hebben grote nadelige gevolgen op het aantal woonhuizen – met name in het lagere segment – dat in de komende jaren gebouwd zal worden.

Een ander veelgehoord probleem zijn de nog steeds heel kleine marges. Omdat het meeste vet van de botten is – een niet gering aantal bouwbedrijven ging al failliet – hebben veel bouwbedrijven ervoor gekozen zich minder breed in te schrijven op projecten: sommigen richten zich niet meer op de allergrootste projecten, terwijl anderen zich specialiseren in bepaalde segmenten. Het is duidelijk: er zijn nog flink wat naweeën van de crisis.

Het interview met Dik Wessels van VolkerWessels is zeker de moeite van het lezen waard. Volgens Wessels is het eenvoudig: schrijf niet onder de kostprijs op projecten in, maar bezuinig op interne kosten. Al is dat voor een niet-beursgenoteerd bedrijf met aardig wat vermogen wellicht iets gemakkelijker te bewerkstelligen dan voor de meeste andere bedrijven.

Lees ook

Nieuwsbrief