Bouw stadskantoor in strak keurslijf

Armand van Wijck

In opdracht van NS Spoor starten aannemers Boele & Van Eesteren en bouwbedrijf G&S Bouw in het tweede kwartaal van 2011 met de bouw van het Stadskantoor in Utrecht.

De oplevering staat gepland in 2014.

 

Het 21 verdiepingen tellende Stadskantoor zal bestaan uit twee torens met een hoogte van negentig meter. Het gebouw – met een totaal vloeroppervlak van ongeveer 64.000 vierkante meter – zal deels in de nieuwe OV-terminal van Utrecht Centraal komen te staan. Elf gemeentelijke diensten vinden straks hun onderdak in het kantoor, dat plaats biedt aan zo’n 2500 werknemers. De gemeente Utrecht zal het kantoor in gebruik nemen voor tenminste 25 jaar.

 

Voor de bouw gebruiken de aannemers onder andere 350 fundex heipalen, een staalconstructie van 7.000 ton en een kunststofgevel van ongeveer 17.500 vierkante meter. De schuine witte balken, zoals te zien op de illustratie, zijn onderdeel van deze gevel en moeten de achtergelegen staalconstructie accentueren.

 

De grootste uitdaging voor de aannemers is dat het nieuwe Stadskantoor – zowel bouwkundig als qua logistiek – moet aansluiten op de nieuwe openbaarvervoer-terminal en het Utrechtse Stationsplein West, waarvan de bouw tegelijkertijd plaatsvindt.

Lees ook

Nieuws brief
* indicates required