Bouw nieuwe kerncentrales in VS

Teake Zuidema

Southern Nuclear is naast de bestaande Vogtle kerncentrale in de staat Georgia begonnen met de bouw van twee nieuwe kernreactoren: Vogtle drie en Vogtle 4.

Momenteel is men bezig met de bouw van een massieve stalen pan, de bodem van het veiligheidsomhulsel van reactor 3. Southern Nuclear verwacht eind dit jaar vergunning te krijgen van de Nuclear Regulatory Commission (NRC) om de twee nieuwe kernreactoren daadwerkelijk te bouwen en te gebruiken.

Dat zal dan de eerste Combined Construction and Operating Licence zijn die de NRC afgeeft sinds het ongeluk met de Three Mile Island in 1979. Voor het zover is, moet de NRC echter ook een beslissing nemen over de definitieve certificatie van dit type reactor, de Westinghouse AP1000.

De bouwers in Georgia kunnen gebruik maken van de ervaringen die momenteel in China worden opgedaan met de bouw van de eerste AP1000 in de provincie Zhejiang. In het ontwerp van de AP1000 is een tank met koelwater geplaatst op het dak van het reactorgebouw. Volgens Westinghouse kan de AP1000 zichzelf gedurende 72 uur koelen wanneer de externe stroomvoorziening uitvalt.

De kosten van de bouw van de twee nieuwe kernreactoren in Georgia komen naar schatting uit op elf miljard euro.

De kernlobby in de VS draait op volle toeren om te voorkomen dat de ramp in Japan de renaissance van de kernindustrie in de VS in de kiem smoort. Voor de tsunami in Japan was nog 47 procent van de Amerikaanse bevolking voor de bouw van nieuwe kerncentrales. Nu is nog maar 39 procent voor en 52 procent tegen.

Lees ook

Nieuws brief
* indicates required