Achtergrond

Bouw grootste batterij-energieopslagsysteem van Nederland

Peter van de Zwan

Op het terrein van havenbedrijf North Sea Port in Vlissingen-Oost, midden in een energie hub, komt het grootste batterij-energieopslagsysteem van ons land en daarmee ook één van de grootste in Noordwest-Europa. Het systeem wordt in het najaar operationeel en heet project “Pollux”. Het systeem heeft 30 megawatt vermogen, een capaciteit van 68 megawattuur en komt naast het in 2021 gerealiseerde energieopslagsysteem “Castor” te liggen. Het systeem wordt aangesloten op het elektriciteitsnetwerk van netbeheerder Stedin.

Bij het project zijn diverse partijen betrokken. Het systeem gaat gebouwd worden door Alfen in Almere, ook fabrikant van elektrische laadpalen. SemperPower in Utrecht ontwikkelt, financiert en exploiteert het. Het financiële projectplaatje wordt mede mogelijk gemaakt met Triodos Bank, A.S.R. en beheerder van duurzame beleggingsfondsen Meewind. Het systeem zal de integratie van duurzame energie bevorderen en het duurzame portfolio van Essent ondersteunen.

Energie hubs

Energie opwekken en verbruiken verloopt vandaag de dag duurzamer. Het aandeel zonne- en windenergie groeit snel, en op steeds meer plekken wordt aardgas door elektriciteit vervangen. De stijging in het duurzaam opwekken van energie vraagt echter om een flinke aanpassing in de benodigde infrastructuur. Omdat het energienet in dit tempo snel vol raakt, breiden we het elektriciteitsnet niet alleen in rap tempo uit, maar wordt ook gekeken naar innovatieve oplossingen zoals energiehubs.

Een energie hub is een plek waar op een zo efficiënt mogelijke manier met energie wordt omgegaan waardoor het bestaande en toekomstige net efficiënter kan functioneren. Bij een hub komen energieopwekkers, -verbruikers, en -opslag zoveel mogelijk samen. Want wanneer vraag en aanbod gecombineerd worden in één gebied, wordt het elektriciteitsnet zo min mogelijk belast. Energie die door zonneparken op land en door windmolenparken op land of de Noordzee zijn opgewekt, kunnen worden opgeslagen in het batterij-energieopslagsysteem.

Afbeelding Semperpower: van zonnepanelen wordt opgeslagen in het batterijsysteem

Het energieopslagsysteem (EOS) maakt deel uit van de hub, brengt vraag en aanbod van energie in balans en biedt een oplossing voor congestie op het elektriciteitsnet terwijl er wordt geïnvesteerd in de Nederlandse netinfrastructuur. De 30 megawatt vermogen en een capaciteit van 68 megawattuur van het systeem in Vlissingen-Oost  versnelt de integratie van hernieuwbare energie in de Nederlandse elektriciteitsmarkt. De energietransitie verloopt daardoor sneller, want het is een oplossing voor de twee grootste problemen ervan: onbalans op het net en de onvoorspelbaarheid van hernieuwbare energiebronnen.

Batterij Energie Opslag Oplossing

Het EOS en de bijbehorende BESS, in het Engels, staat voor Batterij Energie Opslag Oplossing. Zowel het EOS als het BESS zijn grote batterijen voor opslag van duurzame energie en zo nodig weer vrij te laten wanneer dat gewenst is. De batterijen zijn van hoogwaardige lithium-ion, het is de veiligste keuze en de technische toepasbaarheid is veelzijdig. De EOS wordt in modulaire units geplaatst en ook de brandveiligheid is gegarandeerd omdat de EOS geen last heeft van het weer. De batterijen worden aangestuurd met software.

Voor de plaatsing van het EOS is een netwerkaansluiting, een landpositie en een vergunning nodig. Voor het EOS is weinig ruimte nodig, het produceert weinig geluid en het veroorzaakt geen horizonvervuiling.

Het systeem op het haventerrein in Vlissingen-Oost gaat Essent langdurig gebruiken om de volatiliteit van haar duurzame energieportfolio te ondervangen. Dit zal bijdragen aan een snellere integratie van duurzame energie in de Nederlandse elektriciteitsmarkt. Het systeem kan duurzame energie opslaan op momenten van overvloed, en deze weer vrij laten op momenten dat de markt daarom vraagt. En het biedt energiehandelaren en energiebedrijven de mogelijkheid om hun duurzame portfolio te ondersteunen en verder uit te bouwen.  

De energietransitie van fossiele brandstoffen naar koolstofvrij in Europa zit in een stroomversnelling en dat leidt tot nieuwe uitdagingen voor het elektriciteitsnet. De juiste balans tussen vraag en aanbod en de stroomvoorziening tijdens piekmomenten. Tot nu toe lag dit volledig bij gas- en kolencentrales, maar sinds Europa deze centrales wil sluiten, kampt het met een nieuw probleem. En flexibele energieopslag is een van de meest veelbelovende oplossingen. Grootschalige batterij-energieopslagsystemen zoals het project “Pollux” maken het mogelijk om hernieuwbare energie op te slaan bij overvloed en vrij te geven wanneer de markt hierom vraagt.

Alfen en SemperPower hebben in 2021 samen het eerste batterijproject “Castor” gedaan. “Sindsdien zien lokale netbeheerders een ongekende toename in aanvragen voor de koppeling van batterij-energieopslagsystemen aan hun net”, zegt SemperPower-topman Dennis Schiricke. De topman: “Dit is een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van ons tweede grootschalige batterij project, dit is zelfs het grootste project van Nederland. SemperPower onderstreept daarmee haar ontwikkelingscapaciteiten, we versnellen zo samen met onze project partners de energietransitie”.

Onderwerp: Energie

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×