Bouw collectoren Zoneiland gestart

Leestijd: < 1 minuten

Mischa Brendel

Nuon is begonnen met de bouw van 520 zonnecollectoren op het Zoneiland Almere.

De cirkel van 15.000 m2 oppervlakte zal per jaar 9.750 gigajoule aan energie leveren aan de 2.700 woningen van de aangrenzende nieuwbouwwijk Noorderplassen-West, in de vorm van verwarming en warm water.

 

Het is voor het eerst in Nederland dat een dergelijk veld met zonnecollectoren op deze schaal wordt gebouwd. Het Zoneiland Almere behoort meteen ook bij de grootste zonnecollectorenvelden ter wereld. De geleverde energie van de collectoren is voldoende om in gemiddeld tien procent van de warmtebehoefte van Noorderplassen-West te voorzien. De overige negentig procent is restwarmte afkomstig van de warmtekrachtcentrale in Almere, die op zeven kilometer afstand van de nieuwbouwwijk ligt. In december vorig jaar nam Nuon deze warmtekrachtcentrale – bestaand uit twee centrales van ieder 60 MW – over van Electrabel.

 

Onder het zoneiland loopt vanaf de zonnecollectoren een buizenstelsel naar een warmtewisselaar aan de rand van het veld. Een tweede buizenstelsel loopt vanaf hier naar de woonwijk, waar het warme water via diverse onderstations bij de huizen aankomt. Nuon zegt dat dankzij het Zoneiland de koolstofdioxide-uitstoot van Noorderplassen-West vijftig procent lager zal liggen dan wanneer zij hun CV en water met aardgas zouden verwarmen.

 

Aankomende zomer wordt het zoneiland geopend.

 

www.youtube.com/nuonnieuws

Lees ook

Nieuwsbrief
* indicates required