Borgharen krijgt 11 MW-waterkrachtcentrale

Leestijd: < 1 minuten

Rijkert Knoppers

In het Bosscherveld, naast de stuw van Borgharen, vlakbij Maastricht, zal als alles doorgaat een waterkrachtcentrale komen met een vermogen van 11 MW.

Dit heeft een consortium van Arbra, International Hydro, Greenchoice en World Improvement Money op 23 februari 2010 bekendgemaakt. De centrale in de Maas krijgt een geschatte jaarproductie van 46 miljoen kWh, wat overeenkomt met de energieconsumptie van ongeveer 13.000 huishoudens. Met de bouw is een bedrag van circa 42 miljoen euro gemoeid.

 

‘We zijn in afsluitende onderhandelingen met Rijkswaterstaat over het visgeleidingssysteem en de vistrappen’, vertelt Alex Schoep, directeur van het in waterkracht gespecialiseerde bedrijf International Hydro. ‘Zodra de gesprekken afgerond zijn, gaan we de bouwvergunning aanvragen.’ International Hydro heeft zes waterkrachtcentrales in exploitatie, drie in Duitsland en drie in Frankrijk. Daarnaast zijn er drie in aanbouw. ‘We merken dat Nederland weinig ervaring heeft met waterkracht. In Duitsland en Frankrijk krijg je veel gemakkelijker vergunningen.’

 

Er zijn al veel langer plannen geweest om bij Borgharen het 4,5 meter hoge verval in de Maas te benutten voor het opwekken van elektriciteit. Energiebedrijf Essent wilde bijvoorbeeld op dezelfde plek een waterkrachtcentrale bouwen, maar staakte haar activiteiten in 2001 na de afschaffing van de ecotax. Later heeft ir. Anton van der Boom van Arbra, een van de vier bedrijven in het huidige consortium, de uitdaging opgepakt.

 

Momenteel komt in ons land slechts 0,2 procent van de elektriciteit uit waterkracht. Uit gegevens van Rijkswaterstaat blijkt dat in ons land waterkracht voor tien procent van de landelijk benodigde elektriciteit zou kunnen zorgen.

Lees ook

Nieuwsbrief

Onze sponsor: