Mischa Brendel
Met een radar driedimensionale beelden maken van bosgebieden, microgravitatieraketten en een Marsmol: de laatste editie van DLR Magazine heeft het allemaal.
Om maar met het laatste te beginnen: hoe onderzoek je de Rode Planeet nu echt grondig? Door erin te gaan boren, zo vinden sommige wetenschappers. En dat is precies wat de robot van NASA’s InSight-missie gaat doen in 2016. De missie moet meer inzicht verschaffen in het proces hoe planeten met een aardkorst zich vormen en daarvoor moeten er op een diepte van zo’n 5 m sensoren op (of liever gezegd in) Mars worden geplaatst. Een mechanische ‘mol’, ontwikkeld door DLR, moet dit mogelijk maken door de sensoren millimeter voor millimeter de grond in te hameren. Het betreffende artikel gaat uitgebreid in op de ontwikkeling van dit merkwaardige instrument.
Ook interessant: een mobiele raketbasis – op dit moment neergestreken in Zweden – waar gewerkt wordt aan MAPHEUS 5, de nieuwste in een serie raketten die tijdens hun vlucht korte tijd voor microgravitatie zorgen. MAPHEUS 5 kan dit zes minuten lang klaarspelen, waarin een viertal experimenten plaatsvindt binnen de raket. Over deze missie is DLR Magazine een uitgebreide reportage te lezen.
Ook verder staan er tal van noemenswaardige onderwerpen in dit nummer, waaronder de effecten van vulkanische as op vliegtuigmotoren, een update over de Philae-lander op komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko en Europa’s grootste windtunnel in Keulen. Zeker de moeite van het lezen waard.