Bolletjes tegen olievervuiling op zee

Leestijd: < 1 minuten

Joke Heikens

De Wageningse professor Tinka Murk demonstreerde tijdens de Offshore Energy beurs op 15 en 16 oktober in Amsterdam een nieuwe methode voor het opruimen van olievervuiling op zee: drijvende bolletjes die meer dan hun eigen gewicht aan olie absorberen.

‘Het gaat om microscopische bolletjes met gaatjes erin. In enkele seconden zuigen ze alle olie van het wateroppervlakte op. De bolletjes zijn gemaakt van natuurlijke, afbreekbare materialen die niet giftig zijn die 110 tot 120 procent van hun eigen gewicht aan olie opnemen en vasthouden. Je kunt ze in allerlei formaten maken’, aldus de professor ecotoxicologie van de vakgroep milieutechnologie aan de Wageningen Universiteit.

Murk verbaast zich erover dat er tijdens Offshore Energy niet meer aandacht is voor de aanpak van olievervuiling, terwijl de schade bij bijvoorbeeld de Golf van Mexico blow-out zo’n 4,5 miljard dollar bedraagt. Voor de voordeur van de RAI laat zij zien hoe haar systeem zijn werk doen bij zelfs hele dikke olie. ‘Er moet nog systematisch worden uitgezocht welke maat bolletjes en gaatjes het beste zijn voor welke soorten olie, maar dat is eenvoudig te variëren’ vertelt Murk.

Het systeem is voorlopig Ecotech Absorbent gedoopt. ‘Je kunt het op bijvoorbeeld in een haven hangen om daar de olie weg te halen, maar je kunt er ook de kust, schepen, of andere objecten mee beschermen’, betoogt Murk.

‘Eenmaal opgenomen wil de olie er niet meer uit, tenzij je het er uitperst. Ik ben nu op zoek naar een investeerder die hier mee verder wil gaan en ik wil zelf ook meer testen doen naar het functioneren onder uiteenlopen condities, onder meer die in de poolgebieden en tijdens algenbloei.’

Lees ook

Nieuwsbrief