Boeken lezen met terahertzstraling

Leestijd: < 1 minuten

Indra Waardenburg

Onderzoekers van MIT zijn erin geslaagd om met een zelf ontwikkeld systeem door de eerste negen pagina’s van een stapel papier te kijken.

Het systeem maakt hiervoor gebruik van terahertzstraling, elektromagnetische straling met een golflengte tussen die van infrarood- en microgolfstraling. Met hun onderzoek, waarvan zij de eerste resultaten onlangs publiceerden in het blad Nature Communications, bouwen de wetenschappers voort op een technologie om door enveloppen heen te kijken zonder deze te openen.

Het prototype bestaat uit een terahertz-camera die ultrakorte pulsen uitzendt. Een ingebouwde sensor in de camera detecteert de reflectie van deze pulsen. Deze reflectie ontstaat doordat er zich minuscule luchtzakjes van 20 µm diep tussen de pagina’s bevinden. Het verschil in refractie tussen lucht en papier zorgt voor de terugkaatsing van de terahertzstraling.

Met behulp van een door de onderzoekers ontwikkeld algoritme blijkt de afstand tussen de verschillende bladzijden te bepalen. Hierbij kijkt het systeem naar de tijd tussen het uitzenden en het ontvangen van de straling. Daarnaast is het algoritme in staat om letters te identificeren, zelfs als de beelden vervormd zijn, of er delen van letters ontbreken.

Met het prototype konden de onderzoekers succesvol door de eerste twintig pagina’s komen. Doordat het signaal deels wordt geabsorbeerd en deels heen en weer kaatst tussen de verschillende pagina’s, is het signaal echter na negen pagina’s zo zwak dat achtergrondruis het overstemt.

De onderzoekers willen nu de nauwkeurigheid van de detectoren verbeteren en de stralingsbron versterken.

Lees ook

Nieuwsbrief

Onze sponsor: