Blue Abyss: testcentrum voor onderwater technologie

Leestijd: 2 minuten

Teake Zuidema

Blue Abyss zal, als het ooit gebouwd wordt, een geavanceerd testcentrum zijn waarin men extreme onderwater situaties kan simuleren zodat duikers, astronauten, offshore bedrijven, wetenschappers en onderwaterrobots op een veilige en gecontroleerde manier experimenten kunnen uitvoeren. Het testcentrum is begroot op €175 miljoen en zal volgens een persbericht van het bedrijf Blue Abyss binnen twee jaar zijn deuren openen in het Britse Cornwall pal naast Airport Newquay, het vliegveld van Cornwall. Een van de initiatiefnemers van het project is majoor Tim Peake, een Britse astronaut die in 2016 zes maanden in het internationale ruimtestation ISS zat.

Het belangrijkste onderdeel van Blue Abyss is een overdekt waterbassin van 50 bij 40 m met een volume van 42.000 m3, het equivalent van 17 olympische zwembaden (of 168 miljoen kopjes thee). Het bassin daalt trapsgewijs naar een diepte van 50 m. Het wordt daarmee volgens de ontwerpers het diepste, kunstmatige waterbassin in de wereld. Het zal vijf meter dieper zijn dan Deepspot, een duikerscentrum in Polen dat in 2020 in gebruikt werd genomen. Zoutgehalte, verlichting, temperatuur en stromingen in het bassin kunnen variëren om verschillende diepten en situaties na te bootsen en een scala aan onderwater technologieën te kunnen testen.

Het dak boven het bassin kan openschuiven zodat een kraan met een capaciteit van 30 ton allerlei zware objecten – zoals onderdelen van robots of complete filmsets – in het water kan laten afdalen. Naast het bassin komt een decompressiekamer voor duikers. Binnen de muren van het complex is naast een trainingscentrum voor duikers ook een trainingscentrum voor astronauten gepland. Airport Newquay is de thuishaven van Spaceport Cornwall, een spaceport van waaruit Virgin Orbit, het commerciële ruimtevaartbedrijf van miljardair Richard Branson, in 2022 een aantal satellieten wil lanceren.

Volgens John Vickers, directeur van Blue Abyss, zal het testcentrum unieke mogelijkheden bieden voor het testen van technologie op het gebied van ruimtevaart, offshore energie, onderwater robotica en defensie. Het kan volgens het business plan ook een educatief centrum worden voor leerlingen en studenten uit heel Groot Brittannië en een ideale plek voor het bouwen van onderwater filmsets. Het gebouw waarin Blue Abyss wordt ondergebracht is ontworpen door Robin Partington, de hoofdarchitect van de befaamde Londense The Gherkin (De Augurk).

Lees ook

Nieuwsbrief
* indicates required