Blog Solar Team Twente racedag 2: het raceverslag

Leestijd: 2 minuten

Solar Team Twente

Na een voorspoedige start weet Red One tijdens de tweede dag van de Bridgestone World Solar Challenge al vlug de koppositie te bemachtigen.

05:00 uur, kampeerplek langs de weg, 20 km van Dunmarra. De technische teamleden zijn al vroeg uit de veren om Red One klaar te maken voor de tweede racedag. Rond 06:00 uur komt de zon op, dus dan moet het paneel zó staan dat het maximaal zonlicht kan opnemen voordat we om 08:06 uur de race starten.

09:00 uur, Stuart Highway, in the middle of nowhere. Nadat Red One om 08:31 uur al Nuna8 van team Delft heeft ingehaald, hebben we zojuist  Aurum van team Michigan gepasseerd. We staan dus aan kop!

11:00 uur, Stuart Highway, vlakbij Tennant Creek. Onze teamleidster Irene geeft het sein aan de service-auto’s om de naderende control stop voor te bereiden. Deze control stops zijn verplichte halfuurtjes waarin coureurs worden gewisseld en het paneel in de zon wordt gezet. Er mogen géén herstelwerkzaamheden aan Red One worden uitgevoerd. Net als op dag 1 is er wederom een wat lastigere aanrijroute voor de stop, dus de teamleden in de service-auto’s krijgen de opdracht dit te inventariseren en vervolgens een plekje voor de zonneauto te bemachtigen. Intussen geeft strateeg Julian door hoeveel graden ten opzichte van het noorden het paneel moet worden gekanteld straks.

11:30 uur, control stop, Tennant Creek. Red One rijdt rustig binnen bij de eerste control stop. Bij aankomst komt coureur Lars van der Aa uit de auto met een grote glimlach. Hij zit nog vol adrenaline van de inhaalacties deze ochtend. Onze cameramannen leggen zijn eerste reactie snel op film vast. Intussen wordt het zonnepaneel naar de zon toe gekanteld en vastgezet met speciale stokken en steuntjes. Hiervan maken onze fotografen snel wat dynamische beelden. Daarnaast worden de andere konvooi-auto’s bij het dichtstbijzijnde tankstation bijgetankt, zodat we met het hele konvooi van elf auto’s door kunnen blijven racen. Na al deze acties in 30 minuten rent iedereen terug naar de auto’s en zijn we klaar om verder te racen. Op naar de volgende control stop ruim 200 km verderop. Hopelijk verloopt deze net zo soepel.

18:30 uur, kampeerplek, 70 km voor Alice Springs. We zetten ons kamp op bij een ondergaande zon met een geweldig gevoel: nog steeds op de eerste plek! Benieuwd of we dat morgen vasthouden? Lees dan de blog over onze derde racedag.

Lees ook

Nieuwsbrief