Bloedanalyse met spectroscopie

Leestijd: < 1 minuten

Mischa Brendel

Promovendus Gerda Edelman van het Academisch Medisch Centrum Amsterdam toonde met hulp van Saskia van Ruth van voedselveiligheidsinstituut RIKILT aan dat het mogelijk is om ter plaatse bloed te analyseren met nabij-infrarood spectroscopie.

Momenteel wordt bloed met zichtbaar licht (met een golflengte tussen de circa 380 en 740 nm) gedetecteerd en vervolgens met chemische technieken geïdentificeerd. Spectroscopie in het nabij-infraroodspectrum (tussen de 780 en 3000 nm) kan echter aanvullende informatie bieden. Edelman: ‘Zo is in het zichtbare licht bloed op bijvoorbeeld een zwart T-shirt niet te zien, omdat het zwarte shirt bijna al het licht absorbeert. Maar in het nabij-infrarode spectrum weerkaatst het veel meer licht, terwijl het bloed dit niet doet.’

Edelman mat het terugkaatsingspatroon van circa veertig verschillende stoffen in het nabij-infraroodspectrum, waardoor het mogelijk is bloed te onderscheiden van andere stoffen die in zichtbaar licht dezelfde kleur hebben, zoals rode wijn en lipstick.

Het is al mogelijk om in zichtbaar licht de ouderdom van bloed vrij nauwkeurig vast te stellen, omdat in de loop van de tijd het hemoglobine in het bloed oxideert door blootstelling aan de lucht. Spectroscopie in het nabij-infraroodspectrum kan dit ook waarnemen bij bloed op een donkere ondergrond, tot in ieder geval twee maanden nadat het bloed is vergoten.

De nieuwe methode maakt het voor forensisch onderzoekers mogelijk om veel van hun werk ter plaatse te doen door de plaats delict met een spectrale camera te filmen en deze beelden vervolgens op een computer te analyseren. De techniek is echter nog niet gebruiksklaar. Zo is bijvoorbeeld niet duidelijk of roken of het gebruiken van bepaalde medicijnen invloed heeft op de spectroscopische metingen.

Lees ook

Nieuwsbrief