Marianne Vincken
Wiskundigen doen het al jaren: in een workshop industriële problemen proberen op te lossen. Natuurkundigen konden dit jaar voor het eerst hun creativiteit tonen in een soortgelijke workshop die FOM half oktober organiseerde.
Waarom blijven sommige waterdruppels in een luchtstroom op hun plaats en verdelen andere zich in kleinere die zich verspreiden? Dat wil ASML weten. In hun immersielithografiemachines blijven soms ongewenste waterdruppels op de silicium plak achter die ze met een luchtstroom willen verwijderen.
Â
Hoe laat je zo efficiënt mogelijk alle water uit een vezel verdampen zonder andere procesparameters nadelig te beïnvloeden? Een vraag waar Tejin mee zit als ze in hun productieproces de Twaronvezels aan een regime van temperatuur- en stresswisselingen onderwerpen om ze hun sterkte te geven.
En hoe voorkom je dat ladingsophopingen op chips een doorslag geven waardoor de chip beschadigd raakt? Bliksem op nanoschaal, daarin heeft NXP graag meer inzicht.
Â
Dat is het soort uitdagende problemen waar kleine groepjes jonge natuurkundigen begeleid door enkele ervaren senioren afgelopen week hun tanden op konden stukbijten. Hoewel geen van de problemen echt is opgelost – en niemand dat ook verwachtte in zo’n kort tijdsbestek – waren toch alle deelnemers tevreden. De industrie had nieuwe ideeën opgedaan, nieuwe invalshoeken bekeken en nieuwe contacten gelegd. Ook het feit dat je een week met mensen van verschillende achtergronden over een probleem kunt spreken, iets waar je in je eigen bedrijf nauwelijks aan toe komt, werd erg gewaardeerd. En zoals een van de vertegenwoordigers het verwoordde: ‘Het voelde goed om te horen dat anderen op dezelfde of op een andere manier over jouw problemen nadenken maar ze ook niet meteen kunnen oplossen.’