Bladen van ontmanteld windpark Irene Vorrink worden hergebruikt

Leestijd: < 1 minuten

Mark van der Heijden

Vattenfall gaat de bladen van de windturbines van windpark Irene Vorrink hergebruiken voor sportartikelen, bouwmaterialen en onderdelen voor zonneparken. Het windpark wordt sinds begin dit jaar ontmanteld om plaats te maken voor nieuwe, krachtiger exemplaren. 

De meeste onderdelen van een windturbine kunnen eenvoudig worden hergebruikt. Het gaat hier om de fundering, de toren, onderdelen van de tandwielkast en generator. Samen zijn deze goed voor 90% van de windturbine.

Voor de bladen is dat lastiger, omdat de composieten waarvan deze zijn gemaakt met elkaar zijn versmolten. Het Noorse Gjenkraft AS gebruikt een variatie van het pyrolyseproces waarmee glas- en koolstofvezels, synthetische brandstoffen en koolstof uit het afval teruggewonnen worden. De gewonnen materialen zullen worden gebruikt door de windindustrie en andere industrieën als de auto-industrie, luchtvaart en de bouw.

LIFE CarbonGreen is een project dat de mogelijkheden van verdere verwerking onderzoekt. Twee bladen worden gereserveerd voor het ROC van Amsterdam – Flevoland, dit zal gebruikt worden om monteurs op te leiden.

Het energiebedrijf heeft het voornemen om blade wastein stappen uit te bannen. In 2025 moet 50% van de bladen hergebruikt kunnen worden, in 2030 wil Vattenfall dat de bladen volledig worden gerecycled.

Momenteel is F&B Windpower bezig om de windturbines langs de dijk weg te ontmantelen. De komende weken zullen de bladen van het windpark Irene Vorrink van de turbines worden gehaald en worden afgevoerd naar de haven van Kampen. Daar worden ze in kleinere stukken gezaagd en gereed gemaakt voor transport.

Na de ontmanteling zullen 24 nieuwe windmolens in het IJsselmeer geplaatst worden.

Lees ook

Nieuwsbrief