Benno Boeters
Afgelopen dinsdag beoordeelde een jury wie van de inzenders van plannen voor bevingsbestendiger bouwen in Groningen een bijdrage krijgt voor verdere uitwerking.
41 bouwbedrijven, verenigd in dertien consortia, dienden aanvragen in voor de derde ronde . Met deze bijdrage kunnen de geselecteerden hun bouwtechniek en ideeën verder testen op bevingsbestendigheid
Kansrijk zijn plannen om niet alledaagse materialen toe te passen, zo geeft juryvoorzitter prof.dr.ir. Jan Rots (constructiemechanica TU Delft) aan. Zoals wanden van geperst stro, gecombineerd met houtskeletbouw, of met kartonnen of lichtgewicht prefab panelen van beton en polystyreen. Dus lichte en dissipatieve (absorberende, goed krachten verdelende) materialen. Maar ook toepassing van gewapend metselwerk, door in de spouw of in sparingen van metselblokken een wapening te plaatsen en te verankeren, is een optie.
Een bouwer die in een eerdere ronde een bijdrage ontving, heeft in september acht bevingsbestendige woningen opgeleverd in de gemeente Loppersum. De huizen staan op een 70 cm dikke plaat schuimbeton. De bouwer, Rolf Vuurboom, hoorde dat omwonenden bij wegen die op schuimbeton zijn aangelegd, veel minder last hadden van trillingen door het verkeer. Dat bracht hem op het idee op zijn eigen werf proeven te gaan doen. Trillingabsorberend schuimbeton (TAS) blijkt als fundament goede dempende eigenschappen te hebben. Dat werd ook nog eens bevestigd toen het bedrijf met TNO en de TU Delft extra proeven deed.