Betere neerslagvoorspelling dankzij AI

Leestijd: 2 minuten

Gerald Schut

Het AI-bedrijf DeepMind is er op basis van deep learning in geslaagd weersvoorspellingen te doen die noodweer exacter voorspellen dan tot nu toe mogelijk was, meldt vakblad Nature. Neerslagvoorspellingen voor de komende twee uur (vakterm: nowcasting) zijn voor bestaande meteorologische modellen een zware dobber. Dat is jammer, want accurate korte-termijnvoorspellingen van regen zijn onder meer van belang voor veiligheidsdiensten, luchtvaart en waterhuishouding. Bestaande modellen voor nowcasting combineren radarbeelden van actuele regenval met natuurkundige modellen over hoe wolken en waterdruppels bewegen, hoewel die mechanismen juist bij noodweer vaak anders verlopen.

DeepMind heeft deze aanpak op zijn kop gezet door een model te maken zonder natuurwetten. Het is louter getraind is op radarbeelden van maar liefst anderhalf miljoen regenbuien in het VK. DeepMind ontwikkelde een deep generative model, dat steeds beter in staat was om op basis van radarbeelden van de afgelopen 20 minuten de toekomst te voorspellen. ‘Het was spannend om te zien dat die voorspellingen in het begin primitief waren, maar steeds meer op werkelijke regenvalpatronen gingen lijken,’ zegt DeepMind-onderzoeker Suman Ravuri. Een tweede model (een discriminator) selecteerde vervolgens alleen de voorspellingen hij niet kon onderscheiden van de historische werkelijkheid.

In beoordelingen van 56 meteorologische experts van het Britse meteorologisch instituut Met Office werd het model van DeepMind in 89% van de gevallen gekozen als beste voorspelling. Voordat het echt door meteorologische diensten kan worden ingezet, zal het op meer verschillende typen weer getraind moeten worden. ‘We zitten nu op 20 à 30 %,’ aldus Ravuri.

Lees ook

Nieuwsbrief
* indicates required