Thomas van de Sandt
In 2011 moet in de Zuid-Chinese miljoenenstad Shenzhen de grootste afvalenergiecentrale van het land gaan draaien. Het Belgische Keppel Seghers maakt het ontwerp voor de uitbreiding van de bestaande centrale, zodat deze straks 4200 ton huishoudafval per dag kan verwerken.
De uitbreiding van de afvalenergiecentrale (aec) in Shenzhen is noodzakelijk vanwege de enorme groei die de stad doormaakt. Momenteel wonen er veertien miljoen mensen en is Shenzhen een van de snelst groeiende steden op aarde. De nieuwbouw bestaat uit vier productielijnen die elk 750 ton afval per dag verwerken. Dat komt bovenop de bestaande capaciteit van 1.200 ton per dag. ‘Daarmee is de centrale de grootste van China en hoort het bij de grootste ter wereld’, meldt Peter van de Moortel, projectleider bij Keppel Seghers. Het ingenieursbureau en technologiebedrijf uit het Belgische Willebroek is marktleider voor het ontwerpen van aec’s in China.
Â
Keppel Seghers ontwierp al de oorspronkelijke centrale in Shenzhen en is nu ook betrokken bij de uitbreiding. Het bedrijf produceert zelf de verbrandingsoven en ontwerpt de ketel en de installatie voor de nabehandeling van de rookgassen.
Â
Tegelijkertijd met Shenzhen haalde Keppel Seghers ook nog een opdracht binnen voor een aec in Chengdu. Hierbij gaat het om een installatie die 1.800 ton afval per dag verwerkt. Beide projecten samen leveren het bedrijf 53 miljoen dollar op.
Â
‘Keppel Seghers heeft een eigen oventechnologie die speciaal geschikt is voor de grotere centrales, zoals die in China’, verduidelijkt Van de Moortel de Chinese keus voor het Belgische bedrijf. Het gaat daarbij vooral om het type rooster waarop het afval wordt voortgeduwd door de oven.
Â
Een afvalverbrandingsoven bestaat uit verschillende elementen met elk een eigen luchthuishouding. Het afval passeert achtereenvolgens elementen voor droging, vergassing, verbranding, naverbranding en koeling. Daarbij wordt de massa voortgestuwd door duwende tegels en speciaal bij het proces van Keppel Seghers ook kantelaars. ‘Deze duwen het afval omhoog, zodat een beter contact met de lucht en daardoor ook een betere verbranding ontstaat’, legt Van de Moortel uit.
Â
De rookgasbehandeling bestaat uit enkele standaard elementen. In het rookgas wordt kalkmelk geïnjecteerd voor het verwijderen van zwavel en chloor en actief kool voor het afvangen van onder andere zuren en dioxines. Daarna passeert het gas een filter en een katalytische installatie voor het verwijderen van NOx.
Â
Keppel Seghers is niet betrokken bij het gedeelte van de centrale waar elektriciteit wordt opgewekt uit de gewonnen stoom. Bij de centrale in Shenzhen levert de stoom 68 MW aan thermische energie, hetgeen 17 tot 18 MW aan elektriciteit oplevert.
Â
‘Dat is niet gigantisch hoog, maar de installatie is in eerste instantie bedoeld voor het verwerken van afval en is daar ook op ontworpen. Aan een hoogrendement aec, zoals die in Amsterdam, is men in China nog niet toe’, stelt Van de Moortel. ‘Het bouwen van een dergelijke hoogrendementcentrale heeft namelijk ook serieuze consequenties. Je werkt onder hogere stoomtemperatuur en -druk, waardoor meer corrosieve stoffen ontstaan. Daarom moet je ook een stuk duurdere maatregelen nemen om corrosie in de pijpen tegen te gaan.’
Nieuwe opdrachten in China
Uitbreiding Shenzhen: 3.000 ton/dag
Centrale Chengdu: 1.800 ton/dag
Oplevering beide: 2011
Contractwaarde: $ 53 mln