Belastingvoordeel voor nieuwe energietechnieken

Leestijd: 2 minuten

Mark van Baal

Veertien nieuwe apparaten of systemen die energie besparen, komen dit jaar in aanmerking voor de fiscale stimuleringsregeling Energie Investeringsaftrek (EIA).

Een binnenvaartschipper die dit jaar zijn schip laat verlengen, een hydrodynamische ankerkluis laat aanbrengen, een routeplanner aanschaft en een systeem laat installeren voor het benutten van afvalwarmte van de voortstuwingsmotor, krijgt belastingsubsidie op alle vier deze investeringen. Hij mag 44 procent aftrekken van de winst waarover hij belasting betaalt, net als een huizenbezitter zijn hypotheekrente mag aftrekken van zijn belastbaar inkomen. Aangezien de winstbelasting in Nederland ongeveer 25 procent is, krijgt de binnenvaartschipper ruim elf procent van zijn investering terug van de fiscus.

Naast deze vier zogenoemde bedrijfsmiddelen, zijn er nog tien andere toegevoegd aan de zo’n vijftig pagina’s lange Energielijst die SenterNovem elk jaar opstelt. Het doel is om innovatieve energiebesparende technieken te stimuleren, tot ze massaal worden toegepast en de prijs omlaag gaat, vertelt EIA-manager Jan Maassen. HR-ketels bijvoorbeeld stonden jarenlang op de lijst, tot ze gemeengoed waren geworden. SenterNovem, een agentschap van het Ministerie van Economische Zaken, is per 1 januari samen met de Economische Voorlichtingsdienst (EVD) en het Octrooicentrum opgegaan in Agentschap NL.

De andere nieuwe bedrijfsmiddelen op de lijst zijn onder andere ledverlichting in tuinbouwkassen, een systeem dat tuinbouwkassen koelt door middel van verneveling van water in plaats van een koelmachine, en condensatoren om elektriciteitsverliezen te verminderen. Energiezuinige UPS-systemen (Uninterruptable Power Supply) – systemen die elektriciteit leveren bij stroomuitval, bijvoorbeeld aan datacentra – komen ook in aanmerking. Als de NS automatische start/stopsytemen voor rangeerlocomotieven koopt waardoor ze minder stationair draaien, valt dit ook onder de EIA.

Een flink aantal bedrijfsmiddelen op de lijst is gewijzigd. Installaties met een zuigermotor voor warmtekrachtkoppeling die een elektrisch vermogen kleiner dan 60 kW leveren, komen nu bijvoorbeeld ook in aanmerking. Ook grondwarmtewisselaars staan nu, naast warmtepompen, op de lijst. De complete Energielijst 2010 is te downloaden op onderstaande url.

Het totale beschikbare belastingsubsidiebedrag voor 2010 is honderdvijftig miljoen euro, waarmee zo’n 1,4 miljard euro aan investeringen kunnen worden gesubsidieerd. Of het budget van 2009, 145 miljoen, is uitgeput, kan Maassen over drie maanden zeggen. In 2009 ging het wel minder hard dan in de jaren er voor, vertelt hij. ‘Ook wij merken dat er door de financiële crisis minder wordt geïnvesteerd.’
www.agentschapnl.nl/eia

 

Lees ook

Nieuwsbrief
* indicates required