Belangrijke stap naar herbruikbare raket

Leestijd: < 1 minuten

Thomas van de Sandt

De eerste trap van de Falcon 9 draagraket die op 18 april een Dragon-ruimtecapsule naar het ISS stuwde, is nadat zijn werk erop zat veilig teruggekeerd in de dampkring om vervolgens een zachte landing te maken op het oppervlak van de Atlantische Oceaan.

Hoewel de rakettrap kort na de landing door golven werd verwoest, is dit volgens Elon Musk, oprichter van het bedrijf SpaceX, dat de draagraket en het ruimtevrachtschip ontwikkelde, een belangrijke stap richting herbruikbare raketten voor de ruimtevaart.

 

‘Met elke succesvolle lancering, en we hebben nog verschillende lanceringen dit jaar, verwachten we met steeds meer precisie te kunnen landen. Als alles goed gaat, heb ik er vertrouwen in dat we de rakettrap tegen het eind van dit jaar weer veilig op Cape Canaveral (de lanceerbasis van waar de ruimtemissies worden uitgevoerd, red.) kunnen laten landen. Dan moet het mogelijk zijn om hem ergens volgend jaar opnieuw te lanceren’, aldus de miljardair tijdens een persconferentie na afloop van de missie.

Bij de lancering op 18 april was de Falcon 9 voor het eerst voorzien van 18 m lange en 200 kg zware, uitklapbare poten, waarmee de eerste trap uiteindelijk weer op land moet kunnen landen. Na loskoppeling van de eerste trap, gebruikte deze enkele van zijn motoren opnieuw om gecontroleerd naar de aarde te kunnen afdalen. SpaceX meldt dat de trap met succes zijn poten wist uit te klappen, een zachte landing maakte op het water en vervolgens 8 s stabiel bleef tot de datastroom werd verbroken, waarschijnlijk omdat de ruwe zee de rakettrap vernielde.

Lees ook

Nieuwsbrief