Ballon tilt telescoop bijna boven de atmosfeer

Dorine Schenk

Ruimtetelescopen Hubble voorziet ons al decennia van de prachtigste plaatjes van verre sterren en sterrenstelsels. En al meer dan een eeuw stijgen ballonnen tot hoog in de atmosfeer voor wetenschappelijk onderzoek, zoals weerballonnen. Nu combineert een internationale onderzoeksgroep dit.

Samen met NASA en het Canadian Space Agency bouwen ze SuperBIT, een telescoop die tot 99,5% boven de aardatmosfeer gebracht zal worden door een heliumballon van 532.000 m3, de grootte van een voetbalstadion. De Superpressure Balloon-borne Imaging Telescope (SuperBIT) heeft een spiegeldiameter van 0,5 m en moet beelden opleveren die qua resolutie kunnen concurreren met Hubble. En dat (bouw en eerste vlucht) voor $5 miljoen, een duizendste van de prijs van een vergelijkbare satelliet.

De ‘ballonlancering’ voor de eerste observatieronde staat gepland voor april 2022, vanaf Wanaka, Nieuw Zeeland. De ballon zal, gevoerd door hogere windstromen, meerdere keren rond de aarde reizen. ‘s Nachts doet de telescoop waarnemingen, overdag worden de batterijen opgeladen met zonnepanelen. 

Lees ook

Nieuws brief
* indicates required