Ballen verhinderen verdamping Californisch water

Leestijd: < 1 minuten

Teake Zuidema

  • 96 miljoen ballen in reservoir
  • Verhinderen vorming bromaat

Eric Garcetti, de burgemeester van Los Angeles, hielp afgelopen weekend een handje bij het dumpen van een lading van 20.000 zwarte, polyethyleen ballen in het L.A. reservoir, een drinkwaterreservoir dat 12,5 miljoen m3 water kan bevatten.

In totaal dobberen er nu 96 miljoen ballen in het reservoir. Iedere bal heeft een diameter van 10 cm. Deze zogenaamde schaduwballen verminderen de verdamping en verbeteren de kwaliteit van het water. Ze bedekken het water en voorkomen daarmee dat het toegevoegde chloor onder invloed van zonlicht reageert met natuurlijke bromiden waarbij het kankerverwekkende bromaat ontstaat. De ballen zouden ook de groei van algen in het water afremmen.

Californië beleeft al vier jaar lang een intense droogte door een gebrek aan regen- en sneeuwval. De grote waterreservoirs van de staat bevatten momenteel 60 % minder water dan normaal en het water is bovendien van mindere kwaliteit. De EPA, het Amerikaanse ministerie van milieu, wil dat veel reservoirs overdekt worden.

Het overkappen van het L.A. Reservoir, een oppervlakte van 175 hectare, zou volgens burgemeester Garcetti $ 300 miljoen dollar kosten. Het toevoegen van 96 miljoen ballen kost $34.5 miljoen en zal naar verwachting de verdamping jaarlijks verminderen met 1 miljoen m3.

Volgens het Los Angeles Department of Water and Power moeten de ballen na tien jaar vervangen worden. De ballen zijn zwart gemaakt omdat ze dan minder snel afbreken onder invloed van UV-straling.

Lees ook

Nieuwsbrief