Balance Island wint Delta Water Award

Leestijd: < 1 minuten

Indra Waardenburg

Het team ‘Balance Island’ is de winnaar van de Delta Water Award 2012, die de stichting Kennis Netwerk Delta Water (KNDW) op 18 april voor de tweede keer uitreikte. De teamleden bedachten een zandlichaam die de zoutindringing in de Haringvliet tegengaat en wonnen hiermee 15.000 euro en een studiereis naar de delta van New Orleans.

De Haringvliet is in 1970 afgedamd, waardoor een zoet meer ontstond. Door de vermindering van getijdenstroming is de milieukwaliteit echter achteruitgegaan. Sinds 2010 voert de overheid daarom het Kierbesluit uit, waarbij beperkt zout water het Haringvlietmeer binnenstroomt om de vismigratie te bevorderen, met zoutindringing tot gevolg.

Het winnende team, bestaande uit medewerkers van Grontmij, Imares en Waterarchitect, stelt dat de zoutindringing drastisch is te beperken door het opspuiten van een eiland in de Haringvliet. Het estuarium (trechtervormige riviermonding) dat dan ontstaat zorgt voor een geleidelijke zout-zoet overgang. ‘Ik had dit idee al tijdens de beginfase van het Kierbesluit, maar nog geen idee hoe ik dit onder de aandacht ging brengen’, zegt drs. Sander van Rooij, teamleider en adviseur kust en rivieren bij Grontmij.

Van Rooij vertelt dat dit plan tot stand kwam door een innovatieve manier van denken. ‘Normaal heeft men het plan om een eiland neer te leggen en stuit hierbij op problemen. Nu gaan we met een structuur van zand een probleem met zout oplossen’, aldus Van Rooij. Naast het Haringvliet is het concept ook toepasbaar op andere locaties in binnen- en buitenland, waardoor het op termijn ook een exportproduct kan worden.

Met het winnen van de Delta Water Award staat de uitvoering van Balance Island nog niet vast. Van Rooij: ‘Het plan vereist nog het nodige vervolgonderzoek, maar als dit plan wordt uitgevoerd wil ik er zeker betrokken bij zijn. Het is wel een beetje mijn geesteskindje.’

Lees ook

Nieuwsbrief
* indicates required