Award voor high-tech irrigatiesysteem

Leestijd: < 1 minuten

Indra Waardenburg

Het bedrijf aQysta is de winnaar van de Philips Innovation Award 2012, die gister in de Rotterdamse Schiecentrale voor de zevende keer werd uitgereikt. De oprichters van het bedrijf wonnen hierbij een prijzenpakket ter waarde van 28.500 euro, dat een cashprijs van vijfduizend euro en adviezen op verschillende gebieden bevat.

Het team afkomstig uit Nederland, India en Nepal, ontwikkelde een innovatief irrigatiesysteem aangedreven door waterkracht. De Barsha pomp, een zogenaamde spiraalpomp die in het oude Egypte al werd toegepast, maakt gebruik van de kinetische energie van de stromende rivier om water op te pompen. Doordat het systeem geen brandstof en elektriciteit nodig heeft is dit product goed toepasbaar in ontwikkelingslanden.

De oprichters van het bedrijf geven aan dat zij binnenkort tien procent van de potentiële markt van irrigatiesystemen in Nepal bedienen met hun product, waarna zij het merk ook gaan introduceren in Cambodja, Laos en Indonesië.

De Philips Innovation Award is opgericht door studenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam en Frans van Houten, directeur van Philips, met als doel om ondernemerschap en innovatie onder studenten en jongeren te stimuleren. Het prijzenpakket maakt het voor beginnende bedrijven mogelijk om een goede start te maken.

Lees ook

Nieuwsbrief