Mischa Brendel
Philips heeft samen met verschillende Duitse partners driedimensionale oleds voor het gebruik in autoverlichting ontwikkeld.
Samen met Audi, Automotive Lighting, Merck en de Universiteit van Keulen vormde Philips een consortium en leidde dit bij de ontwikkeling van onderling koppelbare rode oled-materialen. Deze worden vervaardigd middels zogenoemde natte chemie; chemiebedrijf Merck ontwikkelde deze techniek samen met de Technische Universiteit van Darmstadt.
Bij deze techniek worden de oled-chemicaliën niet op het glas gedampt, zoals normaal gesproken gebeurt, maar door het glas onder te dompelen in een bad met de oled-chemicaliën. Philips spreekt van een doorbraak, want eerder was het op deze manier slechts mogelijk om één laag aan te brengen: het opnieuw onderdompelen spoelde meteen de eerder aangebrachte laag weg. Hoe het consortium dit probleem heeft weten te omzeilen, is niet bekend. De Universiteit van Keulen voerde onderzoek uit naar dit productieproces en demonstreerde het op 3d-modellen.
De oleds zijn het resultaat van een drieënhalfjarig onderzoeksproject omtrent de productie van driedimensionale oleds voor gebruik in autoverlichting. Doel van het consortium was om door de hele leveringsketen heen de technologie en de daaropvolgende toepassing van 3d-oleds in autoverlichting te analyseren en te verbeteren. Het consortium ontving bij de aanvang van het onderzoeksproject een subsidie van 5,7 miljoen euro van het Duitse federale ministerie van onderwijs en onderzoek. Omdat de kwaliteit van het oled-materiaal bij dergelijke productieprocessen van essentieel belang is, werd een groot deel van het project gestoken in het produceren van zuivere materialen.
De consortiumleider spreekt van ‘volledig nieuwe, baanbrekende vormgevingsmogelijkheden voor innovatieve oled-verlichtingstoepassingen in de autotechniek’.