redactie
Als onderdeel van een internationale alliantie onder leiding van Havenbedrijf Rotterdam wil Wärtsilä een commercieel levensvatbaar autonoom varend schip bouwen dat shuttlediensten verzorgt tussen verschillende containerterminals. Het schip wordt elektrisch aangedreven via verwisselbare containers van het Rotterdamse bedrijf Zero Emission Services (ZES).
De internationale alliantie werkt aan de ontwikkeling van een toekomstvisie die beschrijft hoe vervoer binnen, van en naar havens in 2050 CO2-vrij kan worden gemaakt. Hiervoor heeft zij 25 miljoen euro EU-financiering ontvangen. Terwijl tal van groene brandstoffen en energiedragers in ontwikkeling zijn, hebben de partners ook een reeks digitaliserings- en automatiseringsprojecten gestart in het kader van de energietransitie.
Het onderzoeksproject, getooid met het acroniem MAGPIE (sMArt Green Ports as Integrated Efficient multimodal hubs), komt voort uit de samenwerking tussen de havenautoriteiten van Rotterdam, DeltaPort (Duitsland), HAROPA (Frankrijk: La Havre, Rouen, Parijs) en Sines (Portugal), aangevuld met tien onderzoeksinstellingen en ruim dertig bedrijven in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Portugal en Denemarken.
Wärtsilä, de grootste industriële partner van MAGPIE, ontvangt het grootste deel van de subsidie ​​voor het deelproject van het autonome containerschip. Deze shuttle moet een opkomend capaciteitsknelpunt voor intern containervervoer aanpakken.
De installatie zal een aantal van de nieuwste Wärtsilä-oplossingen bevatten. Een daarvan is SmartMove Suite, die sensortechnologie combineert met navigatiesystemen voor veilig en geautomatiseerd manoeuvreren. De autonome oplossingen van het bedrijf zijn eerder met succes getest, zowel in complexe binnenwateren als in internationale havens zoals Singapore.
“Vervoer over land zal niet in staat zijn om de toenemende capaciteitsknelpunten voor containertransport op te vangen”, zegt Hendrik Busshoff, Business Development Engineer, Wärtsilä Voyage. “Het autonoom e-barge concept dat wij ontwikkelen zal de efficiëntie in de Rotterdamse haven sterk verbeteren door middel van geautomatiseerde overslag van goederen over zee. Het is onze ambitie om deze containershuttles de komende jaren in een slim logistiek netwerk te laten integreren.”
Om de containershuttles niet alleen slim maar ook emissievrij te maken, wordt elektrisch varen mogelijk gemaakt door de elektrische aandrijving te combineren met verwisselbare batterijcontainers die wordt opgeladen met duurzame stroom.
“Bij Wärtsilä stellen we dat autonoom varen de sleutel is tot een emissievrije scheepvaart. Als aanvulling op onze strategie van e-navigatie maken we deel uit van een consortium dat een concept heeft ontwikkeld voor het gebruik van vervangbare batterijcontainers, de zogenoemde ZES packs (van Zero Emission Services, red.). Er komt een netwerk van open access oplaadpunten voor het inwisselen van batterijcontainers voor volgeladen exemplaren, waardoor de wachttijd tot een minimum wordt beperkt. De eerste van deze batterijcontainers worden in de zomer geplaatst”, zegt Teus van Beek, General Manager Ecosystem Innovation bij Wärtsilä Marine Systems.