Henk Tolsma
Bosch Rexroth en Fraunhofer Academy toonden onlangs op de Hannover Messe een gerobotiseerde versie van het tafelvoetbalspel. Bosch Rexroth ontwikkelde een intelligente robot-tafelvoetballer; Fraunhofer heeft het spel omgebouwd tot een it-beveiligingstrainer.
Bosch Rexroth toonde de robottafelvoetballer KI-cker, die de vier armen aan de ene zijde van het tafelvoetbalspel bedient; de vier stangen aan de overzijde worden door de menselijke tegenstander bediend. Het spel bestaat verder uit een conventionele bak met bal, met aan de armen bevestigde voetbalpoppetjes, welke kunnen schuiven en draaien.
Acht actuatoren bedienen de vier stangen van de robot: per arm een voor rotatie en een voor het schuiven. Deze actuatoren worden aangestuurd door een neuraal netwerk. Dat leert van juiste en onjuiste beslissingen. Een juiste beslissing leidt tot een doelpunt, een onjuist tot een tegendoelpunt.
Bij aanvang van de Messe verloor de robot al zijn partijen, maar op de slotdag stond hij zijn mannetje tegen menselijke opponenten, aldus een woordvoerder van Bosch Rexroth.
De Cyberkicker van Fraunhofer Academy (zie foto) is een trainingstool voor it-beveiliging in het jasje van het tafelvoetbalspel. Hier gaat het om een bak met armen waaraan spelers schuiven en draaien. Zij bewegen poppetjes op een horizontale monitor ter grootte van de tafelvoetbalbak. Er zijn een aanvaller en een verdediger. De aanvaller stuurt met zijn virtuele poppetjes virussen, spam en Trojaanse paarden op de verdediger af, die ze met viruskillers en spamfilters probeert te neutraliseren.
Eerdere geautomatiseerde versies van tafelvoetbal hadden geen succes: ze beschikken niet of nauwelijks over enige vorm van intelligentie, maar reageren uitsluitend op bewegingen van de bal.