Australische helikoptercarrier gaat op reis

Leestijd: < 1 minuten

Indra Waardenburg

Dockwise Shipping B.V. plaatste deze week met succes de Australische helikoptercarrier HMAS Canberra op het dek van zijn Blue Marlin, 's werelds grootste half-afzinkbare transportschip . Op 15 augustus vertrekt het schip vanuit Punta Langosteira in Spanje naar de zuidoostelijke Australische plaats Melbourne, waarbij het ruim 22.000 kilometer in 45 dagen zal afleggen.

De Blue Marlin is ontworpen voor het vervoer van half-afzinkbare boorplatforms met een gewicht tot 76.000 ton, dus het vervoeren van de HMAS Canberra zou geen probleem moeten zijn. Toch kwam er wel iets bij kijken om de helikoptercarrier te borgen. De 230 meter lange Landing Helicopter Dock (LHD) steekt zo’n 55 meter uit aan de achterzijde van de Blue Marlin, die zelf 225 meter lang is. Samen met Navantia –die de HMAS Canberra bouwde – bedacht Dockwise een nieuwe manier om de lading veilig te stellen.

De HMAS Canberra is één van de twee helikoptercarriers die de Australische Marine de komende jaren in gebruik gaat nemen. Omdat deze carriers sterk lijken op het Spaanse vliegkampschip Juan Carlos I koos Australië ervoor om de Landing Helicopter Docks voor het grootste deel op de Spaanse scheepswerf Navantia te bouwen. Begin 2014 zal de tweede helikoptercarrier HMAS Adelaide op transport gaan naar Australië. Mogelijk gebeurt dit transport met de nog te bouwen Dockwise Vanguard, die 110.000 ton kan transporteren en de Blue Marlin verstoot als grootste half-afzinkbare transportschip. 

Lees ook

Nieuwsbrief