ASML levert eerste EUV-machines

Leestijd: 2 minuten

Mischa Brendel

Niet alleen verhoogde chipmachinefabrikant ASML op 17 juli de winstverwachting van het bedrijf, maar het kondigde ook aan dat het denkt dit jaar de eerste EUV-wafersteppers te gaan leveren.

De EUV-machines maken elektronische componenten met behulp van extreem-ultraviolet licht en zijn jaren in ontwikkeling geweest. Lithografie is een optische techniek en het vervaardigen van steeds kleinere componenten is daarom grotendeels afhankelijk van het gebruik maken van licht met een steeds kleinere golflengte. Het EUV dat ASML gebruikt, heeft een golflengte van 13,5 nm.

De kleinere componenten die met EUV-technieken gemaakt kunnen worden, leiden ertoe dat het stroomverbruik van chips afneemt, de rekenkracht toeneemt en de productie goedkoper wordt.

Met de komst van de EUV-wafersteppers lijkt het er bovendien op dat er op de valreep kan blijven worden voldaan aan de Wet van Moore, die stelt dat het aantal transistors op een chip elke twee jaar verdubbelt. Hierbij ging het oorspronkelijk slechts om een observatie van Gordon Moore, een van de oprichters van chipfabrikant Intel, maar zijn voorspelling is inmiddels een economisch mantra in de wereld van de micro-elektronica.

ASML verwacht dit jaar vijf EUV-lithografiemachines te verkopen, de eerste commerciële exemplaren van deze machines. De verkoop van deze machines moet de komende jaren uitgroeien tot enkele tientallen per jaar. In totaal verkocht ASML het eerste kwartaal 25 nieuwe chipmachines; in het tweede kwartaal waren dat er 34.

Verder stelde ASML de omzetverwachting voor dit jaar naar boven bij, naar een omzet van vijf miljard euro in 2013; dat is circa 300 miljoen euro meer dan er in 2012 werd omgezet. Een belangrijke reden voor deze bijstelling is volgens de chipmachinefabrikant een toenemende vraag naar geheugenchips. ‘Daar is sprake van ondercapaciteit na de slechte ontwikkelingen van vorig jaar’, zo stelde bestuursvoorzitter Peter Wennink toen hij de cijfers toelichtte. De stijgende vraag naar geheugenchips komt onder meer door de wereldwijde uitrol van de draadloze standaard lte, beter bekend als 4G.

Lees ook

Nieuwsbrief

Onze sponsor: