Amsterdam ArenA opent innovatiecentrum

Mischa Brendel

  • Sensornetwerk
  • Proeftuin Amsterdam Zuidoost

Op 1 juni ging het Amsterdam ArenA Innovation Center officieel van start. Deze opening markeerde tevens de aftrap van de Amsterdam Smart City Week, een vierdaags evenement rondom mobiliteitsinnovaties.

Het innovatiecentrum in de Amsterdam ArenA toont en test technologieën rond mobiliteit. Voetballers kunnen bijvoorbeeld met een zogenoemde tag spelen, waarbij een netwerk van sensoren in de ArenA de bewegingen van de spelers tot op de centimeter nauwkeurig in kaart brengt. Ook de hartslag van de spelers wordt bijgehouden. Hetzelfde systeem is echter ook te gebruiken om de locaties van de stewards bij te houden, om deze zo effectief mogelijk in te zetten. Eventueel is via de tags zelfs in kaart te brengen hoe de grasrobots, die het veld maaien, belichten en sproeien, zich over het veld bewegen.

Een van de partijen in het innovatiecentrum is KPN. Het telecombedrijf wil als lid van de LoRa Alliance met zogenoemde Low Power Wide Area Networks de exacte locatie van elke auto op de parkeerplaats vaststellen. Vergelijkbaar met telefoonmasten, hebben LoRa-masten een bepaald bereik waarbinnen bijvoorbeeld sensoren op auto’s gedetecteerd kunnen worden. Wanneer meerdere masten een sensor oppikken, is de locatie van deze sensor vast te stellen.

Onderdeel van het Amsterdam ArenA Innovation Center is Amazing Monday: op de eerste maandag van de maand deelt iemand een idee of innovatie met de andere bedrijven in het Living Lab, de proeftuin van het innovatiecentrum. Doel hiervan is om het concept samen met de andere deelnemers binnen enkele maanden te kunnen valideren en eventueel zelfs tot marktidee te ontwikkelen, waarbij Amsterdam Zuidoost als proeftuin kan dienen.

bit.ly/1F47lPU

 

Lees ook

Nieuws brief
* indicates required