Joop Wenstedt
In het Britse vaktijdschrift Flight International stond vorige week een artikel over een opmerkelijke draai van de Amerikaanse overheid.
Het ministerie van defensie heeft haar visie ten aanzien van de legendarische Fairchild A-10 Thunderbolt II namelijk radicaal bijgesteld. Het unieke aanvalsvliegtuig – bijgenaamd warthog (wrattenzwijn) – blijft volgens de laatste plannen tot zeker 2022 in dienst, terwijl het eerder in 2010 al met pensioen zou worden gestuurd.
De reden is de vertraging van de F-35, die sommige taken van de A-10 zou moeten kunnen overnemen. Bovendien lijkt de F-35 de grondaanvalstaken waarin de A-10 zich onderscheidt minder goed te kunnen uitvoeren dan gedacht. De USAF realiseert zich dat het zonder de A-10 geen toestel meer heeft dat boven het slagveld dienst kan doen als ‘vliegend arsenaal’ om de modernere toestellen die een beperkte wapenvoorraad bij zich hebben te ondersteunen.
Defensiefunctionaris Ashton Carter doelde bij deze verklaring duidelijk op de A-10, aangezien dat toestel alle benodigde eigenschappen heeft. En een opvolger is zelfs niet in ontwikkeling, waardoor de A-10 wellicht nog langer in dienst blijft dan 2022, aldus het Britse vakblad.
De bedoeling is dat de A-10 wordt gemoderniseerd, zodat de precisie van de verschillende wapensystemen en richtapparatuur toeneemt. Ook is ruimte gemaakt voor het meenemen van een micro-drone, die met mach 0,9 kan vliegen en in een zwerm verkenningen kan uitvoeren. De eerste van deze micro-drones zijn afgelopen jaar al getest.