Teake Zuidema
A123, een Amerikaanse maker van lithiumionaccu’s, zegt een doorbraak te hebben bereikt met zijn Nanophosphate EXT, accu’s die zowel bij extreem hoge als bij extreem lage temperaturen opereren.
Volgens het bedrijf uit Massachusetts zal een EXT-accu na tweeduizend oplaad/ontlaad-cycli bij een temperatuur van 45 graden Celsius zonder koeling nog steeds negentig procent van de oorspronkelijke capaciteit hebben. Bij min 20 graden Celsius levert deze accu twintig procent meer vermogen dan tot nu toe mogelijk was. ‘Wij geloven dat de Nanophosphate EXT-technologie een doorbraak is die een van de belangrijkste beperkingen van loodzuur- en standaard lithiumionaccu’s overwint’, zegt ceo David Vieau. ‘Als accu’s geen verwarming en koeling nodig hebben, elimineren we gewicht en technische complexiteit, waardoor ze voor een groot aantal toepassingen goedkoper en betrouwbaarder zijn.’
Zonder de noodzaak van warmtemanagement zijn de accu’s commercieel een stuk interessanter voor de makers van elektrische auto’s en allerlei vormen van stroomopslag. De accu’s zijn volgens Vieau zeer geschikt voor backupsystemen die gebruik maken van dieselgeneratoren. Omdat de nieuwe accu’s zes keer sneller opladen dan loodzuuraccu’s, is volgens A123 dertig procent minder diesel nodig.
A123 is het belangrijkste wapen van de Amerikanen om in ieder geval een deel van de wereldmarkt voor lithiumionaccu’s in handen te krijgen. Het bedrijf levert reeds systemen met lithiumijzerfosfaat-kathoden voor de elektrische Spark van General Motors, de hybride BMW 5-serie, autobussen van Daimler en de plug-ins en hybride modellen van het Chinese SAIC.
Om niet achterop te raken bij landen als Japan, China en Korea gaf de regering-Obama in 2009 een subsidie van 249 miljoen dollar aan A123 voor het bouwen van een fabriek. Republikeinen in het congres komen nu met kritiek omdat de resultaten van het bedrijf tot nu toe tegenvallen. Ze waarschuwen dat A123 net zo’n zwart gat zal blijken te zijn is als Solyndra, de zwaar gesubsidieerde maker van geavanceerde zonnepanelen die in 2011 bankroet ging.
De reputatie van A123 kreeg dit jaar een forse deuk na kortsluiting in een plug-in hybride sportwagen van Fisker, de Karma. A123 weet het mankement aan een probleem in de fabricage en moest 55 miljoen dollar investeren om de batterijen van alle Fisker Karma’s te vervangen. Door deze problemen duikelde het aandeel op de beurs dit jaar met 35 procent. Na de lancering van de nieuwe EXT-technologie schoot het aandeel bijna dertig procent omhoog.