Amerikaans leger wil Transformers

Leestijd: 2 minuten

Mischa Brendel

Het Amerikaanse leger vindt alweer jaren de liefde in robotica. Het nieuwste liefje is een heuse Transformer. Niet die uit de tekenfilmseries uit de jaren ’80 en de latere bioscoopfilms, maar die uit het Darpa-programma Transformer (TX).

Het Amerikaanse Darpa (Defense Advanced Research Projects Agency) wil namelijk de functionaliteit van grondvoertuigen en helikopters in één enkel voertuig combineren. Zo’n voertuig moet er volgens Darpa toe leiden dat het leger bij missies minder voorspelbare routes hoeft te nemen.

 

Het TX-programma moet een grondvoertuig opleveren dat kan transformeren in een luchtvoertuig dat verticaal kan opstijgen en landen. Dit maakt een auto met helikopterfunctionaliteit het meest waarschijnlijke voertuig voor het programma. Het bereik van deze ‘Transformer’ mag van Darpa niet minder zijn dan 463 km (te land, in de lucht, of in een combinatie van beide) terwijl het maximum laadvermogen ruim 450 kg moet zijn. Bovendien ziet de instelling graag dat het nog te ontwikkelen voertuig semiautomatische vluchten kan uitoefenen, waarbij in ieder geval het opstijgen en de landingen door een computer kunnen worden volbracht.

 

Allereerst zullen onderzoekers zich storten op de vraag wat voor propulsiesysteem, vleugels, vluchtcontrolesysteem, lucht-/grondconfiguratie en energiedistributiesysteem een dergelijk vlieg-/voertuig nodig heeft. Ook zullen ze onderzoek doen naar het lichtgewicht materiaal voor deze Transformer. Na deze initiële fase van twaalf maanden zal Darpa een evaluatie opstellen om te bepalen hoe verder te gaan met de ontwikkeling.

 

Darpa heeft zes bedrijven geselecteerd voor de eerste fase, waaronder AAI Corporation die met een op zijn minst creatieve concepttekening is gekomen.

 

(beeld: AAI)

Lees ook

Nieuwsbrief