AMC test medische zwarte doos

Leestijd: < 1 minuten

Mischa Brendel

Het Academisch Medisch Centrum (AMC) gebruikt als eerste ziekenhuis in Europa de Surgical Black Box tijdens een operatie.

Het door de Canadese hoogleraar chirurgie Teodor Grantcharov ontwikkelde computersysteem werkt vergelijkbaar met een zwarte doos in vliegtuigen, vandaar de naam. Het systeem verzamelt en analyseert alle data die tijdens een operatie worden gegenereerd. Het gaat hierbij niet alleen om de medische gegevens van de patiënt, maar ook om bijvoorbeeld de temperatuur in de OK, hoe vaak de deur van deze OK opent en sluit en het geluidsniveau. Ook videobeelden worden meegenomen in de analyse.

De software in de Surgical Black Box markeert afwijkende momenten tijdens de operatie; vervolgens analyseren ervaren chirurgen van de universiteit van Toronto deze geselecteerde data, maken hierover een rapportage en sturen deze binnen 24 uur terug naar het AMC, zodat de operatie nabesproken kan worden door het operatieteam. Deze handelingen moeten het operatieteam een beter inzicht geven in hun handelen, wat de kans op fouten verkleint en de veiligheid voor de patiënt vergroot.

Prof.dr. Marlies Schijven voert vandaag als eerste Europese arts een operatie uit, met de Surgical Black Box aanwezig. Hiermee luidt ze de testfase van het systeem in het AMC in. De analyse van deze operatie vindt morgen plaats.

Het Radboud UMC in Nijmegen werkt sinds vorig jaar met een medische zwarte doos, maar dat betreft een systeem dat uitsluitend audio- en video-opnames maakt.

Lees ook

Nieuwsbrief
* indicates required