Amazon opent kassaloze winkel

Leestijd: 2 minuten

Teake Zuidema

Amazon opende op 22 januari in Seattle Amazon Go, een volledig nieuw concept om te winkelen.

Deze winkel bevat namelijk geen kassa’s en kassabedienden. Klanten rekenen hun aankopen niet langer bij een kassa af, maar doen boodschappen met de speciaal ontwikkelde Amazon Go-app, geschikt voor de nieuwere smartphones.

Poortjes bij de ingang van de winkel gaan open na het scannen van een QR-code in de app waarmee de klant zich identificeert. Deze kan dan een boodschappentas volladen en zonder afrekenen de winkel verlaten. Een paar minuten later toont de app een ‘kassabon’ met daarop alle aangeschafte producten.

Over de precieze werking van het systeem doet Amazon geheimzinnig en zegt er niet meer over dan dat deze ondersteund wordt door kunstmatige intelligentie. Uit verslagen van journalisten die een tour kregen, wordt duidelijk dat honderden camera’s, opgesteld aan muren en plafonds, iedere bezoeker continue volgen. De camerasoftware herkent ook visueel alle producten. Zodra een product wordt opgepakt, gaat dit in het virtuele boodschappenwagentje in de app; legt de klant het product terug, dan verdwijnt het ook uit het wagentje. Sensoren in de schappen registreren ook gewichtsveranderingen: een poging van een journalist van de New York Times om een product te stelen door er eerst een plastic zakje over te leggen, mislukte dan ook jammerlijk.

Lees verder onder de video

Deze nieuwe Amazon Go-winkel bleek in de eerste dagen allerminst huiver op te roepen: op sommige momenten stonden er rijen klanten voor de winkel te wachten tot zij naar binnen mochten.

De ruimte in de winkel, een pilot, is beperkt: 200 m2. Ook is er een limiet aan de hoeveelheid klanten die het systeem simultaan kan volgen. Foutloos is het systeem overigens nog niet: een verraste klant meldde op de dag van de opening op Twitter dat Amazon Go een blikje Griekse yoghurt te weinig had afgerekend. 

Lees ook

Nieuwsbrief