Als het maar $100 kost ben jij het product

Leestijd: < 1 minuten

Gerald Schut

Persoonlijke genetische tests worden steeds eenvoudiger en goedkoper. Voor een beetje spuug en minder dan € 200 weet je of je een verhoogde kans hebt op een handvol genetische aandoeningen en krijg je meer inzicht in je stamboom. Het Amerikaanse 23andMe is de grootste speler op deze ontluikende markt.

Gastheer Stephen Dubner van de Freakonomics-podcast voert er een boeiend gesprek over met Anne Wojcicki, oprichter en directeur van 23andMe. Wojcicki, ex-vrouw van Google-oprichter Larry Page, vertelt dat zij in haar vorige leven als investeerder dollartekens in haar ogen kreeg bij de gedachte aan al die extra medicijnen die je aan chronisch zieken kunt verkopen. ‘Obesitas is de ultieme moneymaker.’ Denk aan de aanstaande obesitasexplosie in China. ‘Die mensen gaan niet direct dood. Ze hebben eerst 20 jaar hart- en vaatziekten, diabetes enzovoort.’ Wojcicki, besloot die mensen te helpen om überhaupt niet ziek te worden.

Of voorkennis over genetische aandoeningen tot een gezondere levensstijl leidt staat overigens niet vast. Dubner haalt onderzoek aan dat suggereert er misschien sprake is van een selectie-effect. Juist mensen die bewust met hun gezondheid omgaan, zijn geneigd eerder zo’n test doen, dus misschien is de gezondheidswinst niet aan de test te danken. In het interessante gesprek slaagt Wojcicki er niet in om alle zorgen over privacy weg te nemen.

Lees ook

Nieuwsbrief
* indicates required