AIP voor drijvende Deepsea windturbine generatoren

Leestijd: 3 minuten

 

DNV kent Odfjell Oceanwind AiP toe voor Deepsea Semi™ drijvende offshore windturbine generatoren

De Deepsea Semi-fundering™ is gedimensioneerd voor windturbinegeneratoren tot 15 MW en is ontwikkeld voor goedkope, industriële massaproductie. Het ontwerp is geschikt voor alle regio’s voor drijvende windparken die momenteel in planning zijn in de Noord-Atlantische regio, inclusief Scotwind en Utsira Nord, en heeft een bereik van 60 tot 1300 meter waterdiepte. Het is geoptimaliseerd voor Siemens Gamesa’s SG 11.0-200DD en SG 14.0-222DD offshore windturbines. De AiP maakt deel uit van het doorlopende goedkeuringsproces voor klassen waarbij Odfjell Oceanwind, Siemens Gamesa en DNV betrokken zijn.

“Deze AiP markeert een belangrijke mijlpaal voor ons”, aldus Per Lund, CEO van Odfjell Oceanwind. “Voortbouwend op de langdurige relatie met DNV, hebben we ervoor gekozen om vanaf de eerste dag nauw met hen samen te werken in onze ontwikkeling en zullen we dit blijven doen voor de klassegoedkeuring en certificering van onze vloot van mobiele offshore windunits. De mindset van de scheepvaart die we delen met DNV is voor ons zeer waardevol gebleken bij het creëren van een product en dienst voor drijvende windenergie dat veel sneller schaalt dan wat we eerder in de industrie hebben gezien.”

“Verschillende recente rapporten van deskundigen hebben aangetoond hoe belangrijk het is om de klimaatcrisis vandaag aan te pakken. Als zodanig moeten we oplossingen onderzoeken die de bijdrage van duurzame, koolstofvrije energieopwekking aan de energietransitie kunnen maximaliseren”, zegt Erik Henriksen, Director of Business Development – Offshore Classification bij DNV. “Nieuwe oplossingen hebben de basis van solide technische normen nodig om het vertrouwen op te bouwen dat essentieel is om te slagen in de markt. Een principe-goedkeuring van DNV toont aan dat een oplossing de fundamenten heeft om vooruitgang te boeken op basis van strenge en state-of-the-art normen. We kijken ernaar uit om met Odfjell en Siemens Gamesa te blijven samenwerken aan het lopende classificatie- en certificeringsproces.”

Het gepatenteerde Deepsea Semi-ontwerp™ is ontwikkeld voor gebruik in Odfjell Oceanwind’s vloot van mobiele offshore windunits (MOWUs) door hun interne ontwerpteam. Odfjell Oceanwind is van plan om de eerste partij MOWUs later in 2022 te bestellen, waarna ingebruikname volgt in 2024. De eenheden zullen als één vloot worden geëxploiteerd onder het beheer van Odfjell Oceanwind.

Odfjell Oceanwind is van plan de eerste MOWUs te bouwen voor het leveren van stroom aan offshore olie- en gasinstallaties en zal bijdragen aan een aanzienlijke decarbonisatie van de industrie, als aanvulling op elektrificatie met stroom vanaf de kust. Het Deepsea Semi-ontwerp maakt ook een geïntegreerde WindGrid-module™™ mogelijk, met behulp van hybride technologieën en energieopslag voor ononderbroken stroomvoorziening naar installaties die niet zijn aangesloten op een groter elektriciteitsnet. De WindGrid-module™ is ontworpen en geoptimaliseerd door Siemens Energy op basis van zijn ervaring in olie- en gas- en nettoepassingen om energieopslagsystemen mogelijk te maken, waaronder de BlueVault-batterij-energieopslag™ en BlueDrive-converters™. DNV heeft eerder geverifieerd dat MOWUs met WindGrid™ kunnen bijdragen met tot 60-70% lagere emissies in vergelijking met stroomopwekking door gasturbinegeneratoren alleen.

Een Approval in Principle (AiP) is een onafhankelijke beoordeling van een concept binnen een overeengekomen kader, waarbij wordt bevestigd dat het ontwerp haalbaar is en er geen significante obstakels bestaan om de realisatie van het concept te verhinderen.

Het Deepsea Semi™ floating wind foundation ontwerp is ontwikkeld voor gebruik in drijvende windparken en voor off-grid toepassingen, waaronder tijdelijke stroomvoorziening van olie- en gasinstallaties in ruwe omgevingen.

 

 

 

Lees ook

Nieuwsbrief

Onze sponsor: