AI herkent verschijnselen varkensgriep

Leestijd: 2 minuten

Arjen Dijkgraaf

‛Onze kunstmatige intelligentie vervangt geen mensen maar dirigeert ze op het juiste moment naar de juiste plek’, stelt Kristof Nagy, ceo van de Amsterdamse start-up Serket. Zijn Piguard-software monitort varkensstallen continu via bewakingscamera’s en slaat via de cloud alarm zodra sommige biggen zich anders gedragen dan anders. Mogelijk kan Piguard een uitbraak van varkensgriep tijdig onderkennen, en vast staat dat het zowel het dierenwelzijn als de verdiensten bevordert.

Varkenshouders lijden aan chronisch tijdgebrek. Volgens Nagy kunnen ze 80% van alle problemen op het oog herkennen, maar moeten ze te veel biggen tegelijk in de gaten houden. Eén seconde menselijke aandacht per etmaal en per big is de norm. Wat niet bevorderlijk is voor sterftecijfers, preventief antibioticagebruik en de afhankelijkheid van Europese landbouwsubsidies.

Het bracht Nagy, die de sector kent vanuit de diervoederindustrie, op het idee te gaan werken met camera’s en beeldherkenning. ‛We kijken naar drink- en eetgedrag, agressie en activiteit. In de toekomst moet sociaal gedrag daar bijkomen als vijfde factor’, legt hij uit. Deels is het een kwestie van tellen: gaan varkens ineens veel meer drinken dan normaal, dan is er iets mis. ‛Maar we gebruiken ook een beslisboommodel dat verschillende factoren combineert. Gaan varkens iets vaker drinken en neemt tegelijk hun activiteit af, dan krijgt de boer een seintje dat vermoedelijk sprake is van hittestress of van een virus en dat hij de desbetreffende stal moet controleren.’

Het vraagt enig inzicht in varkensgedrag: tijdens het voeren vechten biggen altijd om het beste plekje, en de rest van de tijd moet het systeem onderscheid maken tussen speelsheid en serieuze agressie. Om de software  te trainen beschikt Serket over data van vijf testboerderijen in verschillende landen. Volgens Nagy blijkt er uit dat biggen van hetzelfde ras zich overal ongeveer identiek gedragen.

Hij heeft contacten in diverse Europese landen en in China. Ondanks grote belangstelling en een paar innovatie-awards blijft de financiering nog een uitdaging. ‛Maar alleen door technologische innovaties kan de Europese veeteelt overleven’, stelt Nagy. Wellicht geeft de Afrikaanse varkensgriep, die onschadelijk is voor mensen maar een derde van de Chinese varkens fataal dreigt te worden en ook in Europa steeds verder oprukt, het benodigde zetje. Piguard onderkent de eerste verschijnselen lang voordat de hele stal ziek is, zodat je quarantainemaatregelen kunt nemen voordat het virus zich per vrachtauto verder kan verspreiden. Dat Europese varkenshouders dankzij de Chinese kaalslag meer geld overhouden voor investeringen, is een geluk bij een ongeluk.

Lees ook

Nieuwsbrief

Onze sponsor: