Afwijkende samenstelling

Leestijd: 2 minuten

Mischa Brendel

Vier Nederlandse teams met één missie: het winnen van de World Solar Challenge. Drie teams nemen het tegen elkaar en tegen teams uit andere landen op in de Challenger-klasse, waarbij de zelfontworpen zonnewagens in zo kort mogelijke tijd een afstand van 3.021 km moeten afleggen. Het vierde team racet in de Cruiser-klasse, waarbij er extra punten te verdienen zijn door de zonnewagen zoveel mogelijk te ontwerpen als echte gezinsauto.

Het zijn de zonnewagens die in de spotlight staan, maar de World Solar Challenge wordt voor een groot deel ook bepaald door de konvooien die meerijden met deze bolides op zonne-energie.

In de tweede reeks artikelen in deze serie, gaat TW nauwer in op deze konvooien: wat voor voertuigen rijden hierin en hoe dragen deze bij aan de overwinning?

Hoewel het aantal wagens erin van Top Dutch Solar Racing vergelijkbaar is met dat van Twente en Delft, is de samenstelling van het racekonvooi toch wat anders. Zo is het voorste voertuig van TDSR geen weerauto. ‘Onze scout-auto rijdt variabel voor de zonnewagen uit’, vertelt hoofd communicatie Eline Hesta. Deze auto checkt of de weg veilig is, maar bereidt ook de stops bij de checkpoints voor en zoekt een geschikte plek om veilig te kunnen kamperen aan het einde van de racedag.

Auto nummer 2 in het Groningse konvooi is de lead-auto met aan boord de safety manager. Deze wagen rijdt direct voor zonnewagen Green Lightning. Vermoedelijk zullen ook de teamcoach en teammanager plaatsnemen in deze auto.

Na de zonnewagen komt de chase-auto, waarin de strateeg zit. Deze wagen verzamelt alle data. Hesta: ‘We hebben een formule opgesteld en door het invoeren van de verzamelde data in die formule zullen we de meest optimale snelheid voor de zonnewagen bepalen.’

Lees verder onder de foto


(copyright: Job Verkruisen)

Vervolgens is er de support-auto. Net als bij de andere teams is deze wagen volgeladen met reserve-onderdelen om de zonnewagen indien nodig te kunnen repareren.

Dan volgen er twee trailerauto’s. Hesta: ‘De ene is mee voor een worst case-scenario, wanneer de zonnewagen er helemaal mee ophoudt. Die kan dan op de trailer. Op de andere trailer liggen een lichttoren en een generator, om ’s avonds het kampement van voldoende licht te kunnen voorzien.’

Beide trailerauto’s worden gevolgd door de bakwagen, die voorraad, eten, kampeerspullen en benzine aan boord heeft.

En dan is er nog de mediawagen die de nodige beelden schiet. Hesta: ‘Wij doen eigenlijk alle communicatie van het team helemaal zelf. Alles wordt ook online gezet door studenten. Het zal lastig kiezen zijn waar te rijden en de media-auto zal wel op zoek moeten naar locaties waar er een goede internetverbinding is te maken. Andere teams hebben dat natuurlijk al goed in kaart gebracht bij eerdere races; dat voordeel hebben wij niet.’

Het kampement opbouwen lijkt Hesta ook wel een spannend moment: ‘Er moet dan meteen veel gedaan worden en het wordt snel donker in Australië. Het technisch team zal dan ’s avonds en ’s nachts bezig gaan met de zonnewagen; de andere helft van het team houdt zich bezig met de niet-technische dingen, zoals het eten klaarmaken.’

Of alle voorbereidingen van TDSR voldoende zijn geweest, zal over een paar maanden blijken tijdens de World Solar Challenge.

Lees ook

Nieuwsbrief
* indicates required