Afstudeerprijs voor oprichter Delft Aardwarmte Project

Leestijd: 2 minuten

Indra Waardenburg

Douglas Gilding, afgestudeerd geotechnoloog aan de TU Delft, is de winnaar van de UfD-Cofely Energy Efficiency Prijs 2011 die donderdag 24 februari werd uitgereikt. Cofely Energy Solutions en het Universiteitsfonds Delft reiken deze prijs jaarlijks uit aan Delftse studenten met innovatieve oplossingen om energieverbruik te verminderen.

Gilding won de prijs met zijn afstudeeronderzoek naar het gebruik van aardwarmte in Delft. Tijdens dit onderzoek heeft hij de ondergrond van Delft in kaart gebracht om mogelijke aardwarmtebronnen te lokaliseren. Met het ontwikkelde model was Gilding in staat om het effect van geothermie op de bodemgesteldheid te simuleren. Hij demonstreerde dat er meerdere geothermische energievoorzieningen in de omgeving van Delft te bouwen zijn, welke ten minste dertig jaar aardwarmte kunnen leveren.

 

Gilding, die tegenwoordig werkzaam is bij het oliebedrijf Statoil in het noorden van Noorwegen, kwam voor de finale terug naar Nederland waar hij een tien minuten durende presentatie gaf. ‘De jury beoordeelde de projecten niet alleen op innovativiteit, maar ook op originaliteit en maatschappelijke toepasbaarheid’, aldus Gilding. Met het project won hij de hoofdprijs van 7.500 euro. Twee andere projecten werden beloond met een prijs van 2.500 euro.

 

Lees verder onder de afbeelding 

V.l.n.r.: Michael Prodromou, Hans van Happen (Chief Operations Officer van Cofely), Douglas Gilding, Juryvoorzitter Hans Hellendoorn (hoogleraar Climate Design & Sustainability aan de TU Delft), Víctor Vélez, Rudy van der Meer (Voorzitter bestuur Universiteitsfonds Delft). (Copyright: Puk Alderliesten)

 

Gilding is ook een van de oprichters van het studenteninitiatief Delft Aardwarmte Project (DAP). Tijdens een wodkaproeverij, georganiseerd door de Kivi Niria-afdeling mijnbouw, kwam hij samen met enkele medestudenten op het idee om met behulp van aardwarmte de gebouwen op de universiteitscampus duurzaam te verwarmen. Gilding: ‘De proeverij maakte deel uit van een workshop Russisch onderhandelen, dat doe je blijkbaar met veel wodka.’ Uit zijn afstudeeronderzoek blijkt dat de temperatuur op ongeveer twee kilometer diepte onder Delft voldoende is om aardwarmte te winnen. De mogelijkheden hiervoor worden op dit moment nog onderzocht en in het voorjaar van 2011 beslissen Eneco en Energie Beheer Nederland (EBN) of de toepassing voor hen haalbaar is.

 

Naast het realiseren van een geothermische proefopstelling in de TU-wijk steunt het DAP tuinders in de regio bij het ontwikkelen van hun aardwarmte-initiatieven. Op 17 februari kon tuinder Ammerlaan in Pijnacker zijn aardwarmtenetwerk in gebruik nemen. Naast zijn eigen bedrijf verwarmt Ammerlaan ook twee naburige kwekers, een school, een zwembad en een sportcentrum. Op 4 maart konden ook de gebroeders Duijvestijn hun aardwarmtenetwerk in gebruik nemen voor het verwarmen van de tomatenkwekerij.

 

Gilding is niet meer actief bij het DAP betrokken. ‘Er is nu een nieuw bestuur bestaande uit vijf man. Gelukkig gaat het DAP met dit nieuwe bestuur goed verder met het combineren van onderzoek, onderwijs en ontwikkeling’, aldus Gilding. Hij geeft wel aan zeer betrokken te blijven bij het project en er misschien zelfs bij terug te komen als hij Noorwegen verlaat. Gilding: ‘Mocht geothermie eenzelfde groei gaan doormaken als koude- en warmteopslag, kom ik zeker terug in de geothermie.’

Lees ook

Nieuwsbrief

Onze sponsor: