Aerogel als warmte- en geluidsisolator

Leestijd: < 1 minuten

Rijkert Knoppers

De temperatuur van de brandervlam, gericht op een plaat schuimplastic bedraagt 1.100 °C. Aan de achterkant van het schuim bevindt zich een thermometer die een temperatuur aangeeft van 25,8 °C.

Dit is het resultaat van een vierjarig onderzoek aan de Nanyang Technological University van Singapore. Het nieuwe aerogel-composietmateriaal isoleert 2,6 keer beter tegen warmte dan conventioneel schuimplastic. Daarnaast houdt de poreuze structuur 80 % van het geluid van buiten tegen, 30 % meer dan waartoe vergelijkbaar materiaal in staat is. Dit kan betekenen dat het om geluidsoverlast van het vrachtverkeer binnen een gebouw tegen te gaan, er in plaats van 25 mm dik isolatiemateriaal nu een schuimplaat van 15 mm dikte kan volstaan. ‘Zowel voor warmte-isolatie als voor geluiddemping hebben we nu minder materiaal nodig om hetzelfde effect te krijgen’, beaamt dr. Mahesh Sachithanadam, een van de onderzoekers. ‘We zijn dan ook in staat om de totale materiaalkosten en logistieke uitgaven te verlagen.’

Net als bij het gangbare aerogel-isolatiemateriaal bestaat het nieuwe materiaal vooral uit silicium, waaraan enkele hulpstoffen zijn toegevoegd. Het schuim verdraagt temperaturen tot 1.000 °C., het smeltpunt ligt rond 1.200 °C. ‘Het materiaal is milieuvriendelijk te produceren, omdat er geen behandeling met veel warmte noodzakelijk is en er geen giftige materialen aan te pas komen’, aldus onderzoeksleider prof. Sunil Chandrankant Joshi.

Het lokale bedrijf Bronx Creative & Design Center heeft inmiddels voor ruim bijna
€ 5 miljoen de licentie verkregen om het aerogel composietmateriaal te gaan produceren. Naar verwachting is het materiaal begin 2017 op de markt verkrijgbaar.

Lees ook

Nieuwsbrief

Onze sponsor: