Accu van schroot

Teake Zuidema

Cary Pint, professor werktuigbouwkunde aan de Vanderbilt University, ontwikkelde met collega’s een doe-het-zelf accu van metaalschroot en chemicaliën uit het gootsteenkastje.

Het team maakt elektroden door op kamertemperatuur en bij een laag voltage staal- en bronsafval te anodiseren in een glazen container. Bij het anodiseren ontstaan op het staal en het brons dunne rasters van metaaloxiden – respectievelijk ijzeroxide en koperoxide –  van enkele nanometers dikte. Na het toevoegen van een oplossing met kaliumhydroxide als elektrolyt zijn beide elektroden dankzij de rasters in staat zeer snel lading op te nemen en weer af te staan.

De accu bereikt een spanning van 1,8 V, heeft een energiedichtheid van 20Wh/kg en een vermogensdichtheid van 20 kW/kg. De accu is ook zeer stabiel: na vijfduizend laadcycli had het prototype nog 90 % van zijn capaciteit over.

Pint werkt met zijn collega’s nog aan een handzame beschrijving hoe deze accu zelf te maken. Het wetenschappelijke artikel van Pint en collega’s is – tegen betaling – al wel verkrijgbaar.

Lees ook

Nieuws brief
* indicates required