Mischa Brendel
Zo snel mogelijk een afstand van 3.021 km afleggen op niets dan zonne-energie. Ook dit jaar wordt deze opmerkelijke race dwars door Australië, van Darwin naar Adelaide, heen gereden.
De tweejaarlijkse Bridgestone World Solar Challenge is inmiddels een begrip geworden. Niet in de laatste plaats door het Nederlandse succes: in 2001 doet de TU Delft voor het eerst mee en behaalt meteen de eerste plaats. Dit succes herhaalt zich in totaal zes keer, waarbij steeds strengere regels en sterke concurrerende teams het de Delftenaren moeilijk maken. Een van de concurrerende teams is sinds 2005 Solar Team Twente, dat zich sinds de eerste deelname heeft weten op te werken naar een plek in de top. In 2015 streden Twente en Delft met elkaar om de eerste plek.
In 2013 stapt ook de TU Eindhoven in de ring met zonnewagen Stella. Eindhoven doet echter niet mee in de Challenger-klasse, waarin Delft en Twente racen en waarbij het vooral gaat om zo snel mogelijk de route af te leggen, maar in de Cruiser-klasse. Deze klasse richt zich op het ontwikkelen van een zonnewagen voor het gezin: een auto die passagiers mee kan nemen en voldoet aan een groot aantal eisen die je ook stelt aan een gezinswagen. Meteen weet Solar Team Eindhoven de eerste plek te bemachtigen, een positie die ze in 2015 en 2017 weten vast te houden.
Dit jaar komt er een vierde Nederlands team bij. Naast Delft (Vattenfall Solar Team), Twente (Solar Team Twente) en Eindhoven (Solar Team Eindhoven) mengt ook Groningen zich in de race met het team TopDutch Solar Racing. Bijzonder aan dit nieuwe team is dat er niet alleen studenten uit wo en hbo in zitten, maar ook uit het mbo. De race van dit jaar belooft dan ook weer een spannende wedstrijd te worden, waarbij er zeker weer kans is op Hollandse glorie.
In de aanloop naar de Bridgestone World Solar Challenge, die wordt gereden van 13 tot en met 20 oktober, publiceert TW een aantal artikelen waarin de vier Nederlandse teams meer vertellen over hun teams, hun zonnewagens en volgauto’s en met welke technieken zij de World Solar Challenge gaan winnen.