define('DISALLOW_FILE_EDIT', true); define('DISALLOW_FILE_MODS', true); Zwaartekrachtgolvenlab in Limburg - Technisch Weekblad

Zwaartekrachtgolvenlab in Limburg

redactie

Op 8 november werd in Maastricht ETpathfinder geopend door demissionair OCW-minister Ingrid van Engelshoven. ETpathfinder gaat niet op zoek naar buitenaards leven. Dit hypermoderne natuurkundelaboratorium gaat dienen als proeftuin voor de ontwikkeling van technologie voor toekomstige zwaartekrachtsgolfdetectoren.

De locatie is geen toeval. De komst van ETpathfinder versterkt namelijk de positie van de grensregio als kandidaat-locatie voor de nieuwe Europese zwaartekrachtsgolfdetector, de Einstein Telescope. ETpathfinder wordt gebouwd bij de Universiteit Maastricht in samenwerking met het Nederlandse onderzoeksinstituut Nikhef en andere Europese kennisinstellingen. Een nog te vormen internationaal platform besluit waarschijnlijk rond 2025 of de Einstein Telescope gebouwd zal worden in de Limburgse grensregio of op het Italiaanse eiland Sardinië.

Lees ook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Nieuws brief
* indicates required