Boekrecensie: Margriet van der Heijden – ‘Ongekend’

Leestijd: < 1 minuten

Newtons wetten, Einsteins relativiteitstheorie, Schrödingers kat, de Ampère of Mendelejevs periodieke systeem van elementen…Bijna iedereen kent natuurwetenschappelijke wetten, theorieën of eenheden die naar mannen zijn vernoemd. Maar naar vrouwen?

Toch waren ze er al eeuwen: vrouwen die zich verdiepten in de natuurwetenschappen. Henrietta Leavitt ontwikkelde de methode waarmee Hubble de uitdijing van het heelal kon afleiden. June Almeida maakte voor het eerst de structuur zichtbaar van een verkoudheidsvirus dat de naam corona kreeg. Alice Ball ontwikkelde op Hawaï het eerste redelijk effectieve middel tegen lepra.

Wie maar een beetje zoekt, komt nog veel meer vrouwen tegen die zich tegen de tijdgeest in en tegen de klippen op zich tot onderzoeker ontwikkelden. Denk bijv. Chien-Shiung Wu, Lise Meitner, Irène Joliot-Curie.

Het boek begint met een inleiding waarin de auteur haar motivatie beschrijft voor het schrijven van het boek. Van der Heijden laat zien dat, ondanks de grote vooruitgang die de afgelopen decennia is geboekt, vrouwen nog steeds ondervertegenwoordigd zijn in de natuurwetenschap. Ze beschrijft hoe vrouwen vaak worden genegeerd en hoe ze vaak tegen grote obstakels aanlopen en hebben moeten vechten om hun passie te volgen.

Wat ik zo indrukwekkend vond aan dit boek, is dat het verhalen vertelt van vrouwen die vaak onbekend zijn voor de meeste mensen. Van der Heijden doet een geweldige job om deze autobiografische verhalen te vertellen in een toegankelijke en heldere stijl. Waardoor het boek zowel informatief als inspirerend is. Het is een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van de natuurwetenschap en de strijd van vrouwen voor erkenning in een mannenwereld.

Uitgeverij: Nieuwezijds

ISBN: 9789057125683, 208 pag. €19,99

Lees ook

Nieuwsbrief
* indicates required