6.000 kuub warm water verwarmt 320 woningen

Leestijd: < 1 minuten

Tjitske Ypma

De foto toont een warmwateropslagtank (26 meter doorsnee, 16 meter hoog, 6.000 kuub) voor het zonnewarmte project Ackermannbogen in München voordat deze onder het zand werd verborgen.

Het warme water van de 2.700 vierkante meter zonnecollectoren op de erachter gelegen appartementencomplexen wordt erin opgeslagen voor gebruik in de winter.

 

Het water is ongeveer 55 graden Celsius en wordt vanaf de herfst tot en met januari gebruikt voor de verwarming van woningen en voor warm tapwater. Het wordt bovenuit de opslagtank gehaald en komt met een temperatuur van 30 graden Celsius weer terug onderin de tank. Dit ‘koude’ water gaat naar het collectorennet om op te warmen. Een absorptiewarmtepomp geeft in de winter extra warmte af aan het warmtenet, wat onttrokken wordt uit het warme water bovenin. Het koude water komt terug in het onderste opslagvat. De 320 woningen worden op deze manier voor 47 procent in hun warmtevraag van 2.300 MWh per uur voorzien. Vanaf januari neemt de conventionele stadsverwarming het over.

 

Het hele project kostte 5,3 miljoen euro en past in het beleid van Stadtwerke München om in 2025 energieneutraal te zijn. Het Nederlandse Warmtenetwerk nam er afgelopen oktober een kijkje.

Lees ook

Nieuwsbrief