'Spoor klaar voor Hanzelijn'

Leestijd: < 1 minuten

Mischa Brendel

Met de afronding van de werkzaamheden gisteren, is het spoor tussen Zwolle en Lelystad gereed voor ingebruikname op 9 december, zo meldt ProRail.

De spoorbeheerder legde het treinverkeer rondom Zwolle van 12 tot en met 14 oktober stil, om zo te kunnen werken aan de spoorverbinding tussen Lelystad en Zwolle, de Hanzelijn. Zo moesten op ruim dertig locaties het spoor aan elkaar worden gelast en over een lengte van twee kilometer de bovenleiding worden afgewerkt.

Volgens de spoorbeheerder gebeurde het spannendste echter 'achter de schermen': er werden ruim 250 relais ingebouwd die nodig zijn voor de aansturing van seinen en wissels. Hiervoor was 13 kilometer kabel nodig. Na de aanleg van de relais testten ProRail en andere betrokkenen het veiligheidssysteem van het hele spooremplacement 45 uur lang, waarbij alles naar behoren functioneerde.

Het spoor is dan klaar, maar andere werkzaamheden bij Zwolle waar het treinverkeer niet voor hoeft te worden stilgelegd, gaan nog wel door. Zo werkt ProRail nog aan de voetgangerstunnel op station Zwolle, evenals aan de afbouw van een vierde perron.

De Hanzelijn en het vierde perron op station Zwolle worden op 9 december in gebruik genomen; de nieuwe reizigerstunnel gaat in 2014 open.

Lees ook

Nieuwsbrief